Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Lesújtó egészségi állapotot tükröz a koleszterin-felmérés

A Magyar Szív Egyesület nemrégiben lezajlott országos szűrései során kérdőíves felmérést végzett, melynek eredményei szerint a megkérdezettek körében gyakori probléma a magas koleszterinszint, az elhízás és a krónikus betegségek, valamint a túl sok gyógyszer szedése.

A szűrési eredmények szerint a résztvevők több mint felének – nemre való tekintet nélkül – koleszterinszintje magasabb a normális, 5,0 mmol/liter alatti értéknél. Az életkor előrehaladtával a koleszterinszint is növekszik: míg a felmérésben szereplő 19 év alatti fiatalok csupán 14 százalékának, addig az 50-59 évesek közül már minden második embernek magas a koleszterinszintje. A krónikus betegségek gyakorisága is aggasztó: az összes válaszadó egyharmadát érinti a hipertónia, a szív- és érrendszeri megbetegedések majdnem minden negyedik embert.

Gyakori probléma az elhízás is: a megkérdezettek 13 %-a elhízott, ¾-e legalább a túlsúlyos kategóriába tartozik, 2 százalék pedig súlyosan elhízott. Az egészséges, normál súllyal rendelkezők aránya csupán 30%. Szomorú tény, hogy a 19 év alattiak körében kimagaslóan vezet az elhízás problémája, csaknem minden negyedik fiatal válaszadó szenved ebben a betegségben, de ebben a korosztályban a leggyakoribb az alultápláltság is (22%). A túl magas koleszterinszint életkor szerinti eloszlásához hasonlóan az elhízás is egyre nagyobb problémát jelent a kor előrehaladtával: míg a 20-29 éves korosztály 38%-a túlsúlyos, a 60-69 év közöttieknek azonban már a fele.

A magas vérnyomás igazán 50 év felett válik gyakorivá: az ötvenes korosztály harmada, míg a hatvanasok fele szenved hipertóniában, és bár 70 év felett ez az arány nem változik, a szív és érrendszeri megbetegedések aránya 41%-ra emelkedik. Gyakori a megkérdezettek körében a magas vércukorszint is: a megkérdezettek közel felénél (47%) mértek a normálisnál magasabb értéket, a férfiaknál gyakrabban.

Az összesített adatok szerint a válaszadók 56 %-a szed valamilyen gyógyszert rendszeresen, sajnos az életkor növekedésével a betegségek aránya, így a gyógyszerszedés is növekszik: 70 év felett már az idősek 90%-a részesül valamilyen gyógyszeres kezelésben.

Az egészséges életmódot tekintve nem véletlen a fent vázolt aggasztó helyzet: a válaszadók mindössze 8%-a állította, hogy csak egészséges ételeket fogyaszt, és csak 54 % figyel oda a táplálkozási szokásaira. A megkérdezettek csaknem fele egyáltalán nem sportol, harmada néha, és csak 21% sportol rendszeresen. Az életkor szerinti elosztás azt mutatja, hogy e szempontból a tizenévesek élnek a legegészségesebben.

Az eredményeket összesítve megállapítható, hogy az egészségi állapot az életkor előrehaladtával egyre rosszabbodik, az alacsonyabb iskolai végzettség pedig szintén rosszabb egészségi jellemzőkkel jár együtt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/koleszterin_felmeres