Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A férfiak gruppenszexre, a nők hírességekre vágynak

Egy kutatás szerint álmaink 8%-ában jelenik meg valamilyen formában a szexualitás, és bár ez az arány mindkét nem esetében ugyanakkora, abban azonban már van különbség nők és férfiak között, hogy pontosan mi is zajlik ezekben az álmokban.

A Montréali Egyetem kutatója, Antonio Zadra férfiakat és nőket kért meg arra, hogy pár hétig vezessenek álmaikról naplót. Az átlagosan 30 éves résztvevők több mint 3500 álmot jegyeztek le, melyek 8%-a volt szexuális vonatkozású.

A legáltalánosabban előforduló szexuális tartalom a közösülés volt, de szintén gyakran fordult elő az álmokban szexuális ajánlattétel, csókolózás, fantáziálás és maszturbáció. Férfiak és nők egyaránt kb. 4%-a számolt be arról, hogy álmukban orgazmusuk volt, és érdekes módon a nők ez 4%-ban ezt egy másik, álombéli karakter szemszögén keresztül élték meg.

Az erotikus álmokban szereplő szexpartnereket illetően tanulságos az eredmény: a valóságos társaknak kevés szerep jut, a nők 20, a férfiak 14%-a álmodott jelenlegi vagy korábbi partnerével. A nők kétszer gyakrabban álmodtak közszereplőkkel, a férfiak pedig ugyanilyen mértékben részesítették előnyben a többszereplős erotikázást, és a nyilvános helyen való szeretkezés is gyakrabban szerepel esetükben, mint a nőknél.

Az, hogy a nők manapság ugyanolyan mértékben számolnak be erotikus tartalmú álmokról, mint a férfiak, miközben negyven évvel ezelőtt még egészen más volt a helyzet, Zadra szerint vagy annak köszönhető, hogy a nők manapság valóban többet álmodnak ilyesmit, vagy pedig annak, hogy a társadalmi szerepek és attitűdök megváltozásával már nem szégyen ezt bevallani – és persze az is lehet, hogy a két tényező egyaránt szerepet játszik.

A kutató szerint álmainkban sem vagyunk mások, mint ébrenlétkor, a férfiak és nők álmaiban tapasztalható eltérések az ébrenlétkor is eltérő szükségleteket, tapasztalatokat, vágyakat és viselkedéseket tükrözik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/erotikus_alom