Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Sok szén-monoxidot lélegeznek ki a magyar dohányosok

Egy, a kilélegzett levegő szén-monoxid-tartalmának mérésén alapuló összeurópai felmérés szerint a magyarok körében jelentős a passzív dohányzás, a szigorú dohányzás-ellenes intézkedéseket meghozott országokban azonban mind a dohányosok, mind a nem dohányzók szén-monoxid-terhelése csökkent.

Az Európai Bizottság "SEGÍTSÉG – A dohányfüstmentes életért" kampányának szervezői két éven keresztül járták az EU 27 tagállamát, hogy felmérjék a lakosok dohányzási szokásait, és a dohányzás ellen tett intézkedések hatását. A felmérés során az érdeklődők megmérhették az általuk kilélegzett levegő CO- (szén-monoxid) szintjét, így ráébresztve őket a dohányzás szervezetükre kifejtett káros hatásaira. A CO-mérések eredményeit, összesen 111835 dohányos és nemdohányzó adatait a "Csökkentse a CO-szintjét” című tanulmány összegzi és elemzi.

Mérgező szén-monoxid a dohányfüstben

A dohány égésekor szén-monoxid keletkezik, melyet a dohányosok beszívnak, majd kilélegeznek, a környezeti levegővel pedig a passzív dohányosok is belélegzik. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, mely belélegezve a vérben az oxigént szállító vörös vértestekhez kapcsolódik, és tulajdonképpen az összes szervet károsítja.

A „Csökkentse a CO-szintjét” tanulmány szerint a dohányosok által kilélegzett levegő CO-koncentrációja magasabb, mint a levegőminőségi előírások által megengedett maximális érték; a CO mennyisége pedig arányosan nő az elszívott cigaretták számával.

A nem dohányzóknál mért értékek átlaga kevesebb volt, mint a környezet-szennyezési határérték fele, a passzív dohányzók esetében azonban a CO szintje arányosan nőtt a passzív dohányzás időtartamával. Ha például valaki nyolc órán keresztül más dohányfüstjét szívta, annál a szén-monoxid szint kétszeresére emelkedett.

Sok a passzív dohányos Magyarországon

A magyarországi CO-méréseken részt vettek közül a legtöbben a 25-34 éves korosztályban voltak dohányosok, a leggyakoribb dohányterméknek pedig a 99% által szívott cigaretta bizonyult.

Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon a nemdohányzók is sok szén-monoxidot lélegeznek be, azaz a passzív dohányzás mértéke jelentős. Az értékek a svéd passzív dohányosoknál a legalacsonyabbak, a görög passzív dohányosoknál legmagasabbak; a magyar passzív dohányosok hátulról a 8. helyen állnak a CO-terhelést tekintetve.

A felmérés eredményeiből az is kiderült, hogy a teljes dohányzási tilalmat előíró jogszabályok és a dohánytermékek adótartalmának emelése az érintett országokban csökkente a dohányfüst jelentette környezetszennyezést, védve a dohányosokat és nemdohányzókat egyaránt.

A CO-mérések folytatódnak, sőt még nagyobb sebességre kapcsolnak a decemberi “téli turnén”. A HELP sátrak minden tagállamban jelen vannak a fontos eseményeken, sőt, jövő nyáron egy “nyári turné” is megrendezésre kerül népszerű tengerparti üdülőhelyeken és szabadidő-központokban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/dohanyzas_szen-monoxid