Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

2060 után már nem tudunk új világcsúcsokat felállítani a sportban

2060 után nem lesznek új világcsúcsok a sportban, mivel az emberiség akkorra eléri fizikai teljesítőképességének határát, és a sportolók nem lesznek képesek túlszárnyalni az addig elért eredményeket – állapították meg francia tudósok.

Az Irmes-i sportegészségügyi és -járványtani intézet kutatói 3260 világcsúcsot elemeztek 1896, az első újkori olimpiai játékok éve óta. Akkoriban az atléták fizikai teljesítőképességüknek csak 75%-át használták ki, míg manapság a kutatók szerint már 99%-osan teljesítenek.

Öt sportág – atlétika, kerékpározás, súlyemelés, úszás és gyorskorcsolya – eredményeinek kielemzése után a francia kutatók arra jutottak, hogy az emberi faj hamarosan eléri a csúcsot. "Ez a vég kezdete" – állítja a kutatócsoport vezetője, Jean-François Toussaint.

Szerinte néhány jelenlegi rekord valószínűleg sosem dől majd meg, mint például a 100 méteres női síkfutás 1988-ban, Florence Griffith-Joyner által felállított 10,49 másodperces eredménye.

A kutató szerint a jövőben a rekordok kevésbé lesznek fontosak, a hangsúly inkább a versenyek minőségén és lebonyolításuk módján lesz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/vilagcsucs_sport