Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A fiatalkori dohányzás károsíthatja az agyat és a hallást

A tinédzserkori dohányzás különösen károsan hat a fiatalok agyfejlődésére és hallására, emellett tanulási nehézségeket is okozhat, állapította meg egy amerikai vizsgálat. A kutatók szerint legfőképpen a fiúk érintettek.



Kamaszkorban az agy gyorsabban növekszik, ekkor különösen sérülékeny a dohányzással szemben. A Guardian szerint a brit dohányosok 80%-a, 12 millió ember tinédzserkora óta dohányzik. A lányok negyede, a fiúk hatoda 15 éves kora óta rendszeresen hódol káros szenvedélyének.

Dr. Jacobsen, a Yale Egyetem gyermekgyógyász-pszichiátere a dohányzás és az agy fejlődésének eredményeit vizsgálta 14 és 19 évesek között. Kutatásában 67 fiú és 67 lány vett részt, dohányosok és nem dohányosok egyaránt, valamint olyan fiatalok, akiknek édesanyja dohányzott terhessége ideje alatt.

A vizsgálatok során azoknál, akik dohányoztak, vagy édesanyjuk dohányzott a terhesség alatt, az agyban tisztán kimutatható különbségeket állapítottak meg az agysejtek közötti jeltovábbítás szempontjából a fehér agyállomány struktúrájában. Emellett változást véltek felfedezni az agy azon területein, melyek a fülbe érkező jelek továbbításáért felelősek. Emiatt valamilyen zavaró tényező mellett a fiatalok kevésbé tudnak koncentrálni.

Az elváltozások az aktívan dohányzó fiataloknál voltak a legjelentősebbek, ami arra utal, hogy az agy különösen veszélyeztetett kamaszkorban. Ezt támasztja alá Dr. Richard Todd, az amerikai Missouri állambeli gyermekpszichiáter kutatása is, aki azt is kiemeli, hogy a nikotin már az anyaméhben befolyásolja az agy fejlődését.

Számos kutatás azt mutatja, hogy azok a kisgyermekek, akiknek édesanyjuk dohányzott a terhesség alatt, nagyobb valószínűséggel válnak bomlasztóvá, agresszívvá és zárkózottá. A terhesség alatti dohányzás emellett további egészségkárosodáshoz is vezet, például halva- illetve koraszüléshez.

A továbbiakban a kutatók azt vizsgálnák, hogy a dohányzásról leszokott kamaszoknál a károsodás vajon maradandó-e.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/kamaszkori_dohanyzas_agykarosodas_hallaskarosodas