Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Mutáns vírus gyógyíthatja az agydaganatot

A Yale Egyetem orvosi karának kutatói nemrég felfedezték, hogy egy speciális vírus segítségével az agy daganatai az egészséges idegsejtek károsítása nélkül is elpusztíthatóak.

Dr. Anthony van den Pol munkatársaival egereken végzett kísérletei során felfedezte, hogy egy speciálisan átalakított vírus segítségével olyan gének aktiválhatók a megfertőzött, daganatosan átalakult sejtekben, mely a sejt és így a daganat pusztulását okozza. Megállapították, hogy mindeközben az egészséges sejtek teljesen épek maradtak.

„A kutatás talán legfontosabb megállapítása az, hogy a vírus teljes mértékben képes az agyba behatolni és ott még azokat a daganatsejteket is eléri, melyek eltávolodtak az eredeti góctól. Abból kiindulva, hogy a vírusok általában ugyanúgy viselkednek az emberekben is, mint a rágcsálókban, a módszer egy igen hatékony lehetőséget biztosíthat majd az eddigi kezelésekre nagy ellenállást mutató daganatokkal szemben.” – magyarázta Dr. Harald Sontheimer, az Alabama Egyetem kutatója.

A kutatók az emberekben és egerekben is gyakori agydaganatokból származó daganatsejteket ültettek be immunrendszer nélküli egerekbe és később injekció segítségével juttatták be az állatokba a vírust, mely egy fluoreszkáló fehérjét is tartalmazott. Az állatok agyában lévő daganatsejteket is megjelölték egy másik színben fluoreszkáló fehérjével. Ezek a daganatsejtek jól látható telepeket hoztak létre az agyban. A vírus beadását követően azonban három nap alatt a daganatsejtek gyakorlatilag teljesen eltűntek és csak a vírusban található fluoreszkáló fehérje látszódott a mikroszkópban. Szövettani elemzések során sikerült bizonyítani, hogy az egér egészséges idegsejtjeit, valamint a beültetett emberi eredetű egészséges idegsejteket nem támadta meg a vírus, mivel ezek nem tartalmazták a vírusra utaló fluoreszcens fehérjét.

„Kísérleteink azt mutatták, hogy a vírus nem csak az agyban, hanem még a tüdőben vagy az emlőben keletkezett és az agyba áttétet adott daganatokat is elpusztította az egész szervezetben. Fontos azonban további vizsgálatok segítségével a lehetséges veszélyeket és szövődményeket is felmérni, mivel nem elképzelhetetlen, hogy a vírus egészséges idegsejteket fertőzzön meg, vagy a fertőzés kapcsán káros hatású legyen. Ötleteink már vannak, de ezeket kísérletileg is igazolni kell.” – hangsúlyozta Dr. van den Pol.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/agydaganat_mutans_virus