Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Nem minden a szépség, de sokat számít

Az életben máshogy zajlik a párválasztás, mint a tündérmesékben – állítják a professzorok. A szép királylány nem csókolja meg a csúnya békát, a szép és vonzó nők ugyanis csak a jóképű pasikat veszik észre, és ez fordítva is igaz. A békák pedig barátkozzanak csak egymással.

„Úgy tűnik, a szép emberek szép emberekkel házasodnak, mint ahogy a kevésbé vonzó egyének is kevésbé vonzó párt választanak maguknak” – állítja Dan Ariely, a viselkedéstudományok professzora. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kevésbé vonzó külsejű emberek nem boldogok és megelégednek az adott helyzettel. Kutatások szerint a kevésbé vonzó emberek többre tartják a külsőségeknél a belső tulajdonságokat és a belső kisugárzást, különösen a humort.

A Columbia Egyetem kutatói Leonard Lee vezetésével nemrég megvizsgálták egy online randioldal legsikeresebb felhasználóit. Az oldalon a tagok 1-től 10-ig terjedő skálán pontozhatják egymást aszerint, ki mennyire vonzó külsejű. „Általánosságban elmondhatjuk, hogy a férfiaknak sokkal fontosabb a külső, mint a nőknek, illetve a férfiak hajlamosabbak túlbecsülni saját kinézetüket.” – nyilatkozta Lee. A kevesebb pontszámot kapott felhasználók a kutató szerint sokkal gyakrabban mondanak igent egy lehetséges randira, mint a magasabb pontszámmal rendelkezők, akik megválogatják, kivel találkoznának.

Lee szerint a szépség megítélése független attól, hogy az ember előnyös külsővel rendelkezik vagy nem. „Ha egy kevésbé vonzó ember összejön egy másikkal, ő még nem fogja a másikat szépnek látni, vagyis fizikailag biztos nem. A szépségről alkotott véleményünk úgy tűnik, független attól, hogy a párunk milyen külsővel rendelkezik.” Hogy mik is a szépség elsődleges jegyei? Felmérések szerint leginkább a nagy szemek, a csinos és szimmetrikus arc, valamint az arányos testfelépítés határozzák meg a szép embereket.

A felmérés szerint a férfiak nehezebben ítélik meg saját magukat, így hajlamosak náluk szebb nők társaságát keresni. A nők ezzel szemben általában tisztában vannak saját értékeikkel, így sokkal inkább képesek a megfelelő partner kiválasztására. A kutatók szerint a külső tényezők mindkét nemnél fontos szerepet játszanak a párválasztásban.

A szépség azonban nem minden – derült ki a kutatásból. A vonzó emberek hamar elvesztik varázsukat, ha szépségükhöz nem társul némi humorérzék és kedvesség. Így csak azok lehetnek igazán sikeresek a párválasztásban, akik képesek jól felmérni saját képességeiket és nemcsak a külsejük, de a személyiségük is vonzó.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/parkapcsolat_tarskereses_kulso_megjelenes