Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A szív- és érrendszeri megbetegedések és a koleszterin

Szívinfarktus, stroke, érszűkület – rettegett, és sokak által ismert szavak, azonban talán már kevesebben vannak tisztában azzal, hogy mindezek a végzetes események visszavezethetők a magas koleszterinszintre, és egymással is összefüggnek.

A káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az artériák falán rakódik le. Ezek a lerakódások idővel egyre jobban leszűkítik az erek keresztmetszetét, és csökkentik az érfal rugalmasságát. Mindez ahhoz vezet, hogy az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér elzáródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.

Az okozott probléma jellege attól függ, hogy milyen fokú érszűkület alakul ki, és mely eret (ereket) érinti. Az összefoglaló néven atherotrombózisnak nevezett jelenségcsoportba a szívinfarktus, a szélütés és végtagi érszűkület tartozik.

Szívinfarktus

A szív koszorúereiben lerakódott meszes lerakódások miatti érszűkület esetén kb. 90%-ban vérrög alakul ki a szűkületben, ami teljes elzáródást okoz. A szívizomsejtek vérellátása kórosan lecsökken, és ha ez a folyamat hosszú ideig tart, a károsodás visszafordíthatatlanná válik: kialakul a szívizompusztulás, vagyis a szívinfarktus. A jelenség elzáródás nélkül, más okok következtében is felléphet.

A szívinfarktus általában hirtelen jön, de az esetek kb. felében már órákkal, napokkal vagy hetekkel korábban jelentkeznek tünetek, melyek többfélék lehetnek, például nőknél, idősebbeknél vagy cukorbetegeknél máshogy jelentkezhetnek.

Jellegzetes tünet a mellkas középső részén, a szegycsont mögött jelentkező fájdalom, ami kisugározhat a bal vállba, a bal karba, de az állkapocsba, illetve a bal lapockába is. Ez nem csak a szívinfarktusnak, hanem a sok esetben azt megelőző angina pektorisznak is tünete lehet. Hátterét tekintve az angina is kialakulhat a koszorúér elzáródása nélkül, és nem szív eredetű elváltozás is okozhatja. A szívinfarktus tünete lehet még a szapora lélegzetvétel, zsibbadás, ideg verejtékezés, hányinger, szédülés.

Agyi érkatasztrófa (szélütés, stroke)

Az agy és a nyak ereinek beszűkülése, elzáródása során agyi keringési zavar, agyi érkatasztrófa léphet fel. A stroke-os esetek legtöbbjének hátterében az érelmeszesedés áll, egyéb kockázati tényezői a zsíranyagcsere-zavarok, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegségek (pl. szívinfarktus, szívkoszorúér-betegség) és a dohányzás.

Az agyban fellépő oxigénhiány következtében hirtelen beszéd- vagy látási zavarok, szédülés, a tájékozódási képesség elvesztése, fejfájás, emlékezet- és eszméletvesztés jelentkezhet. Mivel az idegsejtek lényegesen sérülékenyebbek, mint az izomsejtek, már néhány perces oxigénhiánytól is elpusztulhatnak, ezért az agyban fellépő érkatasztrófa visszafordíthatatlanabb következményekkel – legrosszabb esetben kómával és halállal – járhat, mint hasonlóan kialakuló szívinfarktus. A szélütéshez és a szívinfarktus esetén is életet menthet a minél előbbi megfelelő ellátás.

Végtagi érszűkület

Az alsó végtag érszűkülete esetén enyhébb esetben járásra jelentkező lábfájdalom, lábikragörcs keletkezik, súlyosabb esetben a fájdalom már mozgás nélkül is jelentkezik. A legsúlyosabb állapotban a vérkeringés tartós és állandó csökkenése miatt fekélyesedés keletkezik a lábszáron vagy lábfejen. Ennek további súlyosbodása vagy felülfertőződése akár a végtag amputációjához is vezethet. A következmények azonban végzetesek is lehetnek. Ha az érben keletkező vérrög leszakad, azt a véráram továbbsodorja a szervezet más életfontosságú szerveihez, és szívinfarktust, valamint szélütést okozhat.

A fent ismertetett betegségekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy előfordulásuk nem független egymástól. Ha valaki már átesett az említett betegségek egyikén, nagy esélye van rá, hogy megfelelő preventív kezelés hiányában a másik két trauma is utoléri. Azaz akinek szívinfarktusa volt, annak a legközelebb lehet, hogy szélütéstől kell tartania, és fordítva: a szélütésen átesett beteget is fenyegetheti egy esetleges szívinfarktus.

Kutatások szerint a magas koleszterinszint 10%-os csökkentésével a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata akár 20%-kal mérsékelhető. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a magas koleszterinszintre időben fény derül.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/infarktus_stroke_erszukulet_magas_koleszterinszint