Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A paranoiások köztünk vannak!

Sokkal többen küszködnek paranoid gondolatokkal, mint azt eddig hitték – derült ki egy brit kutatásból. A vizsgálatot vezető londoni tudósok állítják: minden harmadik angol paranoiás.A londoni King's College kutatói kísérletük során egy mindennapi utazást játszattak el a vizsgálati alanyokkal a londoni metró szimulált terében. A résztvevők körül különös, vagy éppen fenyegető megjelenésű „utastársak” várakoztak, akik többnyire passzívak maradtak, bár némelyikük hosszasan vizslatta a kutatás alanyait.

A kutatók szerint kísérletük reálisan jeleníti meg társadalom pszichés állapotát, hiszen nem kérdőíves felmérést végeztek, hanem a résztvevők valódi viselkedését figyelhették meg. Az adatok későbbi kiértékelése során meglepő eredmény született: az utasok többsége természetesen vagy barátságosan viszonyult a teszt-figurákhoz, 40%-uk azonban szorongásról és paranoid gondolatokról számolt be – elmondásuk szerint a furcsa alakok az átlagosnál sokkal többször néztek rájuk, és egyesek lökdösődtek is közülük.

A kutatók szerint az ilyen gondolkodásmód főleg azokra jellemző, akik félnek az ismeretlentől, a jövőbeli kihívásoktól – szorongásuk ugyanakkor érthető, hiszen mostanában az embereknek egyre több dologra kell lelkileg felkészülniük, így a terrorveszélyre, vagy a kultúrák közötti nem mindig problémamentes találkozásokra is.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/paranoia_paranoid_szorongas