Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Leszokna a dohányzásról? Ovuláció előtt ne tegye!

A dohányzás abbahagyását tervező nők a siker érdekében jobban teszik, ha a leszokás időpontját a menstruációs ciklusukhoz igazítják – javasolják amerikai kutatók.A Minnesota Egyetem kutatói szerint a női nemi hormonok szintjének változása miatt a leszokás sikere függ attól, hogy a nők a ciklus melyik szakaszában teszik le a cigarettát.

A ciklus különböző szakaszai és a hangulat ingadozása közti összefüggés már eddig is ismert és kellően megalapozott volt, és emellett az is bizonyított, hogy a nők bizonyos időszakokban hajlamosak többet dohányozni.

Az amerikai kutatók vizsgálatában a résztvevők egy csoportja a ciklus első, ún. follikuláris (az ovulációhoz vezető) szakaszában hagyta abba a dohányzást, míg a többiek a második, luteális szakaszban próbáltak leszokni. Egy hónap elteltével az első csoport 86%-a visszaesett, és újra rágyújtott, míg ez az arány a másik csoportban csak 66% volt. Ezek szerint tehát nagyobb sikerrel kecsegtethet, ha a nők a leszokást az ovuláció után kísérlik meg.

A jelenség pontos oka nem tisztázott, a kutatók szerint valószínűleg az játszhat közre, hogy a ciklus során lezajló hormonális változások összefüggenek az elvonási tünetek súlyosságával, emellett pedig a hormonok a nikotin felszívódásának sebességében is szerepet játszhatnak.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/menzesz_cigaretta_hormon