Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Reggelit a viselkedészavar ellen!

Ha egy pohár tejet vagy egy banánt adunk tinédzser gyermekünknek a reggelije mellé, megóvhatjuk őt a depressziótól, idegességtől és az engedetlenségtől – állítják ausztrál kutatók.



Minél többféle táplálékcsoport kap szerepet a kamaszok reggelijében, annál kiegyensúlyozottabbaknak lesznek, a kutatók szerint ugyanis a tápanyagok változatossága befolyásolhatja a mentális funkciókat.

A perthi Telethon Gyermek-egészségügyi Intézet munkatársainak vizsgálata szerint a tápanyagokban dús reggelit fogyasztó 14 éves diákok jobban szerepeltek a viselkedési vizsgálaton, függetlenül a testsúlytól, a testedzési szokásoktól vagy a család jövedelmétől.

A kutatásból kiderült, hogy csak minden negyedik kamasz vesz magához minőségi táplálékot, mely legalább 3 tápanyagcsoportot tartalmaz az ötből. A gabonapelyhek, gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, húsfélék, illetve ezek helyettesítői: a bab, a mogyorófélék vagy a tojás közül sokan csak egyfélét, vagy egyet sem fogyaszt reggelire.

A gabonapehely és a tej általában vashoz, kalciumhoz és B-vitaminhoz juttatják a szervezetet, melyek segítik az idegrendszer működését, ami közvetlenül felelős a viselkedésért és a kedélyállapotért. Azt már régóta tudni, hogy a reggeli létfontosságú, különösen a kamaszok számára, mivel a fiatal szervezet nem képes olyan hatékonyan tárolni a tápanyagokat.

„A raktározás a májban történik, de a gyerekek mája kisebb, ezért amíg fel nem nőnek, nem tudnak annyi tápanyagot elraktározni.” – állítja a kutatás vezetője, Therese O’Sullivan. „Éppen ezért a reggeli a legjobb módja annak, hogy az egész éjszakás koplalás után ellássa az agyukat vitaminokkal és ásványi anyagokkal.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/reggeli_viselkedesi_zavar