Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Fenyőkéreg visszér ellen?

A visszér hátterében sokszor a krónikus vénás elégtelenség áll. Egy olasz kutatás szerint ennek tüneteiben jelentős javulást eredményez egy fenyőfajta fakérgének kivonatát tartalmazó hatóanyaggal történő kezelés.A Franciaországban honos tengerparti fenyőfa kérge olyan antioxidáns hatású anyagot tartalmaz, mely kutatások szerint képes javítani a véráramlást a lábakban, és erősíteni a vénák falát.

Az olaszországi L'Aquila Egyetem kutatói súlyos vénás elégtelenségben szenvedő betegek esetében vizsgálták a fenyőkéreg-kivonat hatásosságát. A vizsgálatban résztvevők egy részét másmilyen hatóanyagú szerrel kezelték. A krónikus vénás elégtelenség visszértágulat kialakulásához vezethet, kezelés nélkül pedig olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a mélyvénás trombózis.

A nyolc héten át tartó kutatás elején, közepén és végén megmérték a lábduzzanat mértékét. A mérések reggel történtek, hogy kiküszöböljék az egész napos állás hatását. Emellett felmérték a betegek tüneteit is – az ödéma, a fájdalom, a lábduzzanat, a bőrtünetek, illetve az ún. „nyugtalan láb”szindróma mértékét.

Az eredmények szerint a fenyőkéreg-kivonat nyolc héten át tartó szedése 35%-kal csökkentette a bokaduzzanat mértékét, míg a másik hatóanyaggal kezelt csoport esetében ez az arány csak 19%-os volt. A fenyőkéreg hatására a különféle tünetek összességében 64%-kal enyhültek, míg a másik hatóanyag csak feleennyire volt hatékony.

A kutatás kiderítette, hogy a fenyőkéreg-kivonat hatására számottevően javult a vérkeringés a lábakban, ami az összehasonlításként használt készítmény esetében nem állt fent. A kutatók szerint a hatóanyag segít megelőzni a pókhálóvénák kialakulását is, illetve azt, hogy a már meglévő pókhálóvénák nagyobbá és feltűnőbbé váljanak.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/visszer_fenyokereg