Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A szívroham alvás közben is támadhat

A legújabb kutatások arra utalnak, hogy a vérnyomásban, az idegrendszerben és a hormonháztartásban beállt változások, melyeket az éjszakai légzéskimaradás okoz, növelhetik a szívroham esélyét.

Az éjszakai légzéskimaradás általános probléma, melynek során a torok hátsó részének szövetei alvás közben átmenetileg összeesnek, és ezzel rövid időre többször is megakasztják a légzést. Ez az állapot – mely rendkívüli napközbeni álmosságot okozhat – jól kezelhető egy speciális légzéssegítő berendezéssel, amely levegő befúvásával feloldja a torokban képződött akadályt.

Dr. Virend K. Somers és munkatársai arról számoltak be a Journal of the American College of Cardiology hasábjain, hogy az éjszakai légzéskimaradás elzárhatja a szív koszorúereit, illetve az éjszaka során előidézheti a szívroham szimptómáit. Somers és munkatársai 92 olyan, szívrohamon átesett pácienst vizsgáltak meg a Mayo Klinikán, akiknél rögzítették a mellkasi fájdalom kezdetének időpontját. Ezeket a betegeket szívrohamuk után 2-3 héttel éjszakai vizsgálatoknak vetették alá, és 64 esetben (70%) megállapították az éjszakai légzéskimaradást.

Éjfél és reggel hat óra között a szívroham előfordulásának gyakorisága magasabb volt azon betegek körében, akiknél megfigyelték az éjszakai légzéskimaradást, míg reggel hat és dél között azoknál volt gyakoribb, akiknél ez a tünet nem jelentkezett. Mindent összevetve az éjszakai légzéskimaradástól szenvedő pácienseknek hatszor nagyobb az esélyük egy éjszakai szívrohamra, mint egészséges társaiknak. Az eredmények tükrében a kutatók azt javasolják azoknak, akik éjjel szenvedtek el szívrohamot, hogy vizsgáltassák meg, nem jelentkezik-e náluk is az éjszakai légzéskimaradás.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szivroham_alvas