Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Sportolással is felér a dobolás

Csúnya viccek céltáblái, és még a legmozgékonyabbakat sem tartják a fizikai erény mintaképeinek. Mégis: úgy tűnik, a dobosok a legfittebb atlétákkal is felveszik a versenyt.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!Hiába John Bonham dübörgő félórás szólói a Led Zeppelin hátterében, vagy Keith Moon őrült bőrpüfölése a The Who együttesben, egyik férfit – akárcsak az őket követő dobos nemzedékek tagjait – sem ismerték el soha edzett sportolóként. Mindez azonban meg fog változni.

Sportorvosok arra a következtetésre jutottak egy Clem Burke, a Blondie veterán dobosának részvételével nyolc éven át végzett kutatást követően, hogy a dobosok fizikai állóképességüket tekintve hasonló szinten vannak, mint a világklasszis sportolók.

Dr. Marcus Smith, a Chichester Egyetem és Steve Draper, a Gloucestershire Egyetem kutatója Burke oxigénfelvételét, vérlaktát szintjét és pulzusát mérte a próbák és a koncertek alatt. „Közel két liter folyadékot vesztett egy előadás alatt, ami majdnem annyi, mint egy 10 ezer méteres távot teljesítő futó esetében” – állítja Dr. Smith. Burke óránként 400-600 kalóriát égetett el. Pulzusa átlagosan 140-150 ütés volt percenként, bár néha akár 190-re is megemelkedett – ami megegyezik Cristiano Ronaldo premier ligás futballmeccsén mérhető eredménnyel.

Fizikai állóképesség szempontjából Burke-nek csúcsformában kell lennie, de időnként ízületi fájdalom gyötri. „A jacuzzi, a szauna és a masszázs mind elengedhetetlen részét képezik a modern dobos életének” – mondja a zenész.

„Számomra, sportorvosként, ő semmiben sem különbözik az olimpikonoktól, akikkel dolgoztam” – mondta el Smith, aki azért érezte úgy, hogy mindáron helyre kell állítania a rockzenészek presztízsét, mert régóta eltökélt Blondie-rajongó.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit! [0]A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/dobolas_sport