Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Túl sok erőszakos filmet néznek a kamaszok

Amerikai kutatók szerint a serdülők egyre korábban és egyre többet néznek erőszakos jeleneteket tartalmazó filmeket, részben azért, mert könnyen férnek hozzá ilyen tartalmakhoz.

Dr. James D. Sargent, a Dartmouth Orvosi Egyetem gyermekgyógyász professzora szerint a gyerekek manapság sokkal könnyebben hozzáférnek az ilyen filmekhez. A körülbelül 22 millió amerikai serdülő közel 13%-a néz rendszeresen az erőszakot élethűen ábrázoló filmeket moziban, DVD-n vagy a televízióban.

A kutatócsoport 2003-ban 10 és 14 év közötti gyermek tévénézési szokásait vizsgálta, különös tekintettel a friss megjelenések közötti 40 legerőszakosabb filmre, mint a New York bandái, a Penge, a Kiképzés vagy a Sikoly. Ezek az Amerikai Mozgókép Szövetségtől az „R” besorolást kapták, vagyis 17 év alatt csak felnőtt kísérővel tekinthetők meg, mivel erőszakos, durva jeleneteket, meztelenséget tartalmaznak.

A felmérés szerint a fiúk, az idősebb tizenévesek, a kisebbségek képviselői (különösképpen az afroamerikai gyermekek), a szerényebb körülmények között élők, az iskolában rosszabbul teljesítők és az iskolázatlanabb szülőkkel rendelkezők jobban ki vannak téve a filmbeli erőszaknak. A nagyon gyakran ilyen filmeket nézőknek nagyobb valószínűséggel van a szobájában saját tévéje és sokszor a szülők engedik meg nekik, hogy „R” besorolású filmeket nézzenek.

A DVD-k elterjedésével ezek a filmek sokkal több gyerekhez jutnak el. Sargent szerint az is probléma, hogy miként adja a filmes szakma magának a besorolásokat. „Olyan ez, mint amikor a róka figyeli a tyúkólat, és az iparág nem fog tenni semmit az ellen, hogy filmjeik a lehető legszélesebb közönséghez jussanak el.”

Dr. Christopher P. Lucas, a New York Egyetem „STEPS” (serdülők egészségügyi és öngyilkosság-megelőző) programjának igazgatója elmondta, hogy valóban jobban hozzáférnek a serdülők az erőszakos filmekhez, ezt aggasztónak is tartja, de eddig még nem mutattak ki biztos összefüggést a filmbeli erőszak és az abnormális viselkedés között. Az erőszakos gyerekek jobban is vonzódnak az erőszakos tartalmakhoz, és más, egyéb faktorokat is számításba kellene venni az összefüggés felállításához.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/eroszakos_film