A Consumer Reports című lap szerint 11 népszerű gabonapehely egy adagja ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egy mázas fánk, néhány márka csomagjaiba pedig több cukor és nátrium kerül az amerikai piacokon, mint az importra szánt változatukban.
A Kraft Foods és a Kellogg’s egyes termékei 50%-nál is több cukrot tartalmaznak, kilenc másik márka esetében pedig 40% ez az arány. A legegészségesebb a Cheerios, mely adagonként 3 gramm rostot és 1 gramm cukrot tartalmaz.
A Kellogg azt nyilatkozta, hogy igyekszik tápanyagokban minél gazdagabb élelmiszereket előállítani. A cég szóvivője szerint a cég nemrégiben megreformálta egy sor reggelizőpelyhét, és fejlesztették tápanyag-összetételüket.
A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy a gabonapelyhek alapvetően egészségesek, hasznos élelmi rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak – az utóbbi kettővel gyakran dúsítják is ezeket a termékeket. „Olvassuk el a dobozokon található címét, és azt válasszuk, amelyik sok rostot, de kevés cukrot és nátriumot tartalmaz” – javasolta Gayle Williams, a Consumer Reports Health helyettes szerkesztője.