Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Jobban veszélyezteti a dohányzás a hiperaktív gyerekeket

A hiperaktív fiatalok esetében, még ha nincs is jelen náluk a hiperaktivitás összes tünete, sokkal nagyobb az esély a dohányzásra való rászokásra, mint nem hiperaktív kortársaiknál. Amerikai kutatók most annak jártak utána, hogy a hiperaktivitás növeli-e a nikotinfüggőség súlyosságát.

Több tanulmány is kimutatta már, hogy a hiperaktív fiatalok nagyobb valószínűséggel kezdenek el dohányozni, a kortársaiknál korábban. Timothy E. Wilens, a Harvard Egyetem és a Massachusetts Általános Kórház munkatársa két hosszú távú kutatás résztvevőit vizsgálta kollégáival. (Az tanulmányban lányok, a másikban fiúk vettek részt.) A hiperaktív fiatalok esetében több faktort is elemeztek, melyeket összehasonlítottak a kontrollcsoport adataival.

Az eredmények szerint a hiperaktív fiatalok 69%-a dohányzott már valaha, 41%-uk pedig jelenleg is cigarettázik. A kontrollcsoport esetében ez az arány mindössze 44% és 17 %. A hiperaktív dohányosok átlagosan másfél évvel korábban szoktak rá a káros szenvedélyre. A nikotinfüggőséget tekintve is számottevő különbség mutatkozott a hiperaktív fiatalok és a kontrollcsoport között: míg előbbiek 21%-ánál fordult elő közepes vagy súlyos függőség, addig ez az arány elenyésző volt, alig 1%.

A nikotinfüggőség súlyossága összefüggésben állt a hiperaktivitással kapcsolatos tünetek meglétével is, és az is kiderült, hogy a hiperaktív fiataloknál bizonyos környezeti faktorok – például ha a szülők vagy a barátok dohányzanak – is növelik a dohányzásra való fogékonyságot.

A kutatók a hiperaktivitás és a nikotinfüggőség hátterében közös biológiai mechanizmusokat feltételeznek, például bizonyos géneket és közös neurotranszmitter-rendszert, melyek egyaránt növelhetik a hiperaktivitás és a nikotinfüggőség rizikóját.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/hiperaktivitas_hiperaktiv_dohanyzas_nikotinfuggoseg