A világ számos részében foglalkoznak azzal, hogy a mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban már több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás valamelyest gátolja a cukorbaj kialakulását, a legfrissebb ilyen irányú vizsgálatot pedig Szingapúrban végezték.
Szájmaszk, gumikesztyű, gyógyszertári alkohol, védőszemüveg>> [0]
Andrew O. Odegaard vezetésével kutatók öt éven keresztül több mint hatvanezer, 45-74 éves kínai étkezési és életviteli szokásait tanulmányozták. A résztvevők 71%-a legalább napi egy csésze kávét fogyasztott, és 12%-uk ivott fekete vagy zöld teát. Kiderült, hogy azok közül, akik mindennap négy kávénál többet ittak, 30%-nál ritkábban következett be cukorbetegség, mint a kávét nem ivó, vagy zöld teázók között. A hatástalan zöld teával szemben a fekete tea is csökkentette a cukorbetegség esélyét, bár ez a kedvező hatás sokkal szerényebb volt, mint a kávéé. A kutatók egyelőre eredményeik alapján senkit nem kívánnak rábeszélni a kávéivásra, bár finn és svéd tanulmányok hasonló eredményei igen elgondolkoztatóak.
Finnországban tizenhárom éven keresztül követték húszezer ember kávézási szokásait és a cukorbetegség gyakoriságát. A vizsgálat színhelye nem véletlen: a világon a legtöbb kávét a finnek fogyasztják.
A cukorbetegség elleni védő hatás a finnek között is egyértelműen a kávé adagjától függött: azokhoz képest, akik naponta csak egy-két csésze kávét ittak, a három-hat kávét fogyasztók 23%-kal ritkábban lettek cukorbetegek, a napi hét kávénál is többet fogyasztók védelme pedig 34 %-osnak bizonyult. Ekkor azonban már felmerül a túlzott mennyiségű kávéfogyasztás esetleges mellékhatása is.