A tejallergia a leggyakoribb ételallergia a gyermekek körében. A Johns Hopkins Gyermekgyógyászati Központjának kutatói kettős vakteszt során négy hónapon keresztül 6-17 éves tejallergiás gyermekek egy csoportjának tejport, másikuknak placebót adtak, folyamatosan emelt dózisban.
A kísérlet végére a valódi tejfehérjét fogyasztó gyermekek a kezdeti 40 mg-hoz képest 2540-8140 milligrammnyi tejet is képesek voltak elfogyasztani nagyobb allergiás tünetek jelentkezése nélkül. Bár a szervezetükben továbbra is jelen voltak a tej elleni antitestek, szervezetük jobban tolerálta a tejfehérjéket, mint korábban. A kutatók szerint ennek fenntartásához azonban szükséges a rendszeres tejfogyasztás, így a kísérlet végeztével is arra biztatták a gyerekeket, hogy ne hagyják abba a napi rendszeres tejivást.
Az ételallergiák kezelése jelenleg főként az allergén anyagok kerüléséből és az allergiás reakciók tüneti kezeléséből áll. Az orvosok sokszor arra számítanak, hogy a gyermek kinövi majd az allergiát. Az ételallergia azért különösen veszélyes, mert bizonyos élelmiszerfajtákat igen nehéz elkerülni, és a reakciók akár halálosak is lehetnek.
Dr. Robert Wood, a Hopkins Gyermekgyógyászati Központjában található Allergia és Immunológiai osztály igazgatója szerint az orális immunterápia segít az immunrendszernek abban, hogy jobban tolerálja a tejben lévő allergéneket, amelyek korábban az allergiás reakciókat váltották ki.
A kutatók a biztató eredmények ellenére sem ajánlják a tejallergia ily módon történő kezelését otthoni körülmények között, a folyamat pontos megismeréséhez ugyanis kutatások és kísérletek szükségesek. A kutatócsoport a már bevált kísérleti módszert tojásallergiában szenvedő gyermekek esetében is alkalmazza.