Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A DNS öngyógyító képessége lehet a rák elleni harc kulcsa

A napsugárzástól kezdve egészen a dohányfüstig rengeteg olyan tényező van a környezetünkben, amelyek DNS-károsító tulajdonságai daganatos megbetegedések kialakulásához vezethetnek. Szervezetünk DNS-gyógyító mechanizmusainak köszönhetően azonban sok karcinogén anyag káros hatása visszafordítható, így elkerülhető a rákbetegségek kialakulása.

A Montreali Egyetem és a Maisonneuve-Rosemont Kórház és Kutatóközpont tudósai nemrég egy új biokémiai útvonalat fedeztek fel, ami a DNS-gyógyítás folyamataiért felelős. Reményeik szerint ez új és hatékonyabb kezelési módszerek kifejlesztését teheti majd lehetővé.

„A mostani kutatás az első, amelynek során bizonyítottuk, hogy az ATR fehérje szerepet játszhat a DNS-gyógyulási folyamat, azaz a nukleotidkivágó javítás (NER) működésében” – nyilatkozta Elliot Drobetsky immunológus és onkológus professzor. A kritikus fontosságú gyógyulási folyamat során a károsodott DNS-részek, amelyek később mutációt és daganatokat hozhatnak létre, eltávoznak a szervezetből.

A vizsgálatok során tenyésztett tüdősejteket használtak a tudósok, hogy megfigyelhessék az ATR fehérje szerepét a nukleotidkivágó javítás működésében. A kutatás során kiiktatták az ATR fehérjét a vizsgált sejtekben, ez pedig a NER-rendszer hibás működéséhez vezetett, így a sérült DNS-részek nem voltak képesek regenerálódni. Ezzel sikerült bizonyítani az ATR fehérje kulcsfontosságú szerepét a DNS regeneráló mechanizmusainak működésében.

„Ezek az eredmények teljesen új megközelítési módot jelenthetnek a rákgyógyászatban, hiszen így nemcsak a rák keletkezésének folyamatait érthetjük meg jobban, de új stratégiákat is kidolgozhatunk a kezelési módszerek hatékonyabbá tételére” – nyilatkozta Dr. Drobetsky.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/dns_rak