A kutatók több mint 34 ezer, 45 év feletti egészséges nőt vontak be vizsgálatukba. Az alkoholfogyasztást kérdőívek segítségével mérték a vizsgálat kezdetén és folyamán. A szívritmuszavarokat először a betegek beszámolói alapján regisztrálták, majd orvosi vizsgálattal támasztották alá.
„Eredményeink szerint napi maximum két alkoholtartalmú ital elfogyasztása nem fokozza a pitvarfibrilláció előfordulását az eredetileg egészséges, középkorú nők körében – írta az egyik társszerző, David Conen, a Brigham és Női Kórház és Harvard Orvostudományi Egyetem munkatársa. A kettőnél többet fogyasztó nők esetében a pitvarfibrilláció rizikója 1,6-szeresére nőtt a nem italozó nőkhöz képest.”
„Bár az eredményeket óvatosan kell értékelni, hiszen némely alcsoportban kevés vizsgálati személy volt, valószínűsítjük, hogy létezik az elfogyasztott alkoholmennyiségre vonatkozóan egy küszöbérték, mely felett fokozódik a pitvarfibrilláció rizikója a nők körében” – írják a szerzők.