Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Miért veszélyes a szmog?

A levegőben szálló por koncentrációjának növekedése jellemzően az általános őszi, téli meteorológiai helyzet és a közlekedési eredetű terhelés együttes következménye, melynek számos egészségkárosító hatása lehet – különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, valamint a légúti és keringési betegségben szenvedők.

A levegőben szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok, akiknek célszerű elkerülniük a nagy forgalmú útszakaszokat.

A szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain pénteken és szombaton is elérte vagy meghaladta a 100 mikrogramm/köbmétert. Emiatt a főpolgármester vasárnap 11 órától elrendelte a szmogriadót, amely Budapest egész területén korlátozza a gépkocsik forgalmát. A mérések alapján a Nagytétényi úton és Csepelen a legmagasabb a légszennyezettség, ezeken a helyeken az előző két napban a szálló por koncentrációja meghaladta a határértéket, további hat mérőállomáson pedig elérte azt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szmog_szallo_por