A szervezetünkben a májban raktározódó A-vitamin kémiában használatos neve a retinol, melyet összefoglaló névként használnak más, hasonló kémiai szerkezetű, de ugyanolyan biológiai hatású vegyületekre is, mint például a retinol-palmitát, vagy a retinol-acetát.
Az A-vitamint főként állati eredetű élelmiszerekből tudjuk szervezetünkbe vinni, de növényi forrása is van: a számtalan gyümölcsben és zöldségben megtalálható növényi pigmentsejtek, a karotinoidok az anyagcsere során alakulnak át retinollá. Ezeket A-provitaminként is emlegetik, mivel a vitamin hasznos formájának elővegyületei, bár nem mindegyik karotinoid rendelkezik jelentős A-provitamin aktivitással. A leginkább aktív A-provitamin a béta-karotin. Ezt a vegyületet már nagyon sokat kutatták az elmúlt években, mivel úgy vélik, erőteljes rákellenes hatással bír.Miért szükséges az A-vitamin?
A szervezetünknek a rodopszin előállításához van szükséges A-vitaminra. Ennek a pigmentnek a segítségével vagyunk képesek látni a sötétben. A vitamin emellett segít nedvesen tartani a száj, az emésztőrendszer, a nemi szervek és a légzőszervrendszer nyálkahártyáit, gátolja az idegen organizmusok és mérgek bejutását a szervezetbe, meggyorsítja a felépülést a gyulladásokból és fertőzésekből; erősíti a csontokat; a szaporító szervek működését és a bőr egészségét.
Fontos szerepet játszik a szaporodásban, stimulálja az immunrendszert a bakteriális, vírusos vagy parazitafertőzések ellen. Ezért az A-vitamin segítségével a gyerekek gyorsabban gyógyulnak fel a kanyaróból, csökken a komplikációk kialakulásának esélye.
Az A-vitamin egy lehetséges antioxidáns is. Ez azt jelenti, hogy képes megkötni a szabad gyököket, melyek rendkívül rombolóan hathatnak a szervezetre. Ezek közül is a leginkább hangsúlyozott betegség a rák.
Mennyi A-vitaminra van szükségünk?
Az ajánlott mennyiséget általában mikrogrammban vagy milligrammban adják meg. Újszülöttek számára az anyatej retinoltartalmának arányában határozzák meg. A szoptató anyáknak nagyobb mennyiségre van szükségük, hogy pótolják azt, ami az anyatejbe kiválasztódik. A felnőtt férfiak számára a javasolt mennyiség 900 mikrogramm naponta, a felnőtt nőknek 700 mikrogramm, a szoptató anyáknak pedig napi 1 300 mikrogramm.
Forrásai
Zsírban oldódó vitamin lévén az A-vitamin természetes állapotban nem fordul elő gyümölcsökben és zöldségekben, csak állati eredetű élelmiszerekben. Különösen gazdag A-vitaminban a máj; emellett nagyon sok található belőle az osztrigában és a zsíros halakban is, mint amilyen a hering, az ajóka és a makréla, és a tőkehalmáj is remek forrása.A sötét levelű, sárga-narancssárga zöldségek és gyümölcsök rengeteg A-provitamint tartalmaznak. Minél sötétebb a gyümölcs színe, annál több béta-karotint tartalmaz. Kiváló A-provitamin források a következők: sárgarépa, leveszöldség, spenót, zöldsaláta, narancslé, édesburgonya, marhahús, vegyes zöldség.
Bizonyos zöldségekben, mint amilyen a répa is, a provitaminok még felszívódásra alkalmatlan állapotban vannak, mivel ezek fehérjéhez kötődnek. A főzés során ezek a kötések feloldódhatnak. A vízben oldódó C-vitaminnal ellentétben az A-vitamin viszonylag hő-és fényálló. Habár a főzés általában nem roncsolja a vitamint, inaktívvá válhat olyan anyagokkal érintkezve, mint a vas és a réz. Megvédi azonban az E-vitamin, ezért az A-vitamint tartalmazó készítményekhez ezt, vagy másik szintetikus antioxidánst adagolnak.
Az A-vitamin hiányának jelei
Az A-vitamin hiánya a vakság vezető oka a fejlődő világban. Az egyik első tünet a látászavar, mely a farkasvakságban nyilvánul meg.
A vitaminhiány másik jele a növekedés elmaradása, a szaporító szervek működésének zavara felnőttek esetében; az ínygyulladás, aszáraz bőr, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállás. Súlyos hiánya spontán abortuszhoz, vérszegénységhez, halálhoz is vezethet.
Becslések szerint világszerte 250 millió gyermeknél áll fenn a vitaminhiány kialakulásának kockázata. Az UNICEF szerint nem kevesebb, mint 1 millió gyermek haláláért lehet felelős. Dél-Afrikában különösen jelentős ez a probléma, főleg az alacsony jövedelműek körében.
Habár az A-vitamin hiánya általában a hiányos táplálkozásnak köszönhető, a pajzsmirigy működési zavara, májbetegség, fehérjehiány vagy cinkhiány miatt romolhat a felszívódása.
Túladagolása
Ha a felnőttek tartósan 7,5 mg-nál, a gyermekek pedig 1,5 mg-nál többet fogyasztanak naponta belőle, az a máj és a bőr károsodását okozhatja. Gyerekeknél okozhat hajhullást, csontsérülést, fejfájást, hányást vagy kettős látást. A túladagolás első jele a száj-és szemszárazság lehet.Egy kutatás során, melyben 68 tanulmány eredményeit összesítették, megállapítást nyert, hogy az A-vitamin készítményeket más kiegészítő termékekkel együtt szedve növekszik a halálozások esélye.
Még vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a multivitamin-termékek, a halmáj-készítmények és az A-vitamin táplálékkiegészítő milyen mennyiségeket tartalmaz. Győződjünk meg arról, hogy az összes beszedett mennyiség nem haladja meg a javasolt mennyiség 100%-át. Felnőtteknek való terméket sose adjunk be gyerekeknek.
A terhesség alatti túlzott A-vitamin fogyasztás összefüggésbe hozható a születési rendellenességek magasabb arányával. Ezért terhes nők számára nem ajánlott a magas A-vitamin tartalmú készítmények fogyasztása, és fokozott óvatossággal tanácsos használni a retinolos kozmetikumokat is.
Új kutatási eredmények
A cisztás fibrózisban szenvedőknek úgy tűnik, javára válik az A-vitamin fogyasztása. Kimutatták azt is, hogy csökkenti a kanyaró kialakulásának esélyeit, megelőzheti a rákot, segíthet a gyermekek légzési nehézségei és a zöld hályog esetén.
Az antioxidánsok, mint pl. a béta-karotin javítják a tanulási képességeket és a memóriát, minimálisra csökkentik az agy öregedésével járó folyamatokat. Az egyik tanulmány azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugati országokban megnövekedhet a csonttörések száma a vitamin túladagolása miatt.