Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Öngyilkossá tehetők a HIV-vírusok

Felgyorsítja egy új gyógyszer a szervezetbe jutott HIV-vírusok mutációs folyamatát, oly mértékben, hogy a rettegett kórokozók abba belepusztulnak. A medicina AIDS-fertőzöttek millióinak adhatja vissza a reményt.

A világon 33 millió HIV-fertőzött ember él – a haláltól rettegve, mert már egy enyhe betegségnek sem képes ellenállni a szervezetük. A fertőzés egyre terjed, s e tendencia alól Magyarország sem kivétel. Ezért különösen ígéretes, hogy a seattle-i Koronis Pharmaceutical gyógyszergyár kutatóinak sikerült egy, a HIV támadó vírusait önirtásba kényszerítő gyógyszer-alapanyagot kifejleszteni.

A KP-1461 jelzésű anyaghoz hasonló elven működőket másutt a hepatitisz-C és a nílusi betegség vírusainak megfékezésére már sikerrel alkalmazzák. Az eljárás lényege, hogy a szervezetet támadó vírusoknak a gyógyszerekhez gyorsan alkalmazkodó átalakuló képességét újfajta gyógyszerekkel annyira felgyorsítják, hogy a változtatásokba belepusztulnak.

A HIV vírusai az ismert gyógyszereknek eddig ellenálltak, a KP-1461 viszont hatásosnak bizonyult ellene. Amikor a fertőzéssel a szervezetbe jutott HIV-vírus megtámadja áldozata sejtjeit, a DNS-molekulák megtévesztése révén ráveszi a szervezetet arra, hogy saját sejtjeihez hasonlóan őt is szaporítsa. Az ismert legújabb gyógyszerek ezt már képesek megállítani, de a már megfertőzött sejtekre nincs ilyen hatásuk.

Emellett a HIV-vírusok képesek az újabb- és újabb gyógyszereknek is ellenállóvá alakulni, mutálódni. A beteget így továbbra is fenyegeti, hogy egy másik fertőzésnek esik áldozatul, mert szervezetének ellenálló képességét vészesen meggyengítette a HIV. A KP-1461 azonban olyan nagymértékben felgyorsítja a kórokozók önváltoztatását, hogy azok a mutációs rohamban elpusztulnak, gyakorlatilag kiirtják önmagukat.

A 2008-as év egyik legjelentősebb gyógyszerészeti felfedezését most világszerte vizsgálják a HIV megfékezésére hivatott kutató laboratóriumok. Széles körű alkalmazhatóságáig természetesen alapos és hosszas ellenőrző vizsgálatokon kell bizonyítani hatékonyságát és azt, hogy nem okoz jelentős mellékhatásokat.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/hiv-gyogyszer