Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A fiúkkal már a terhesség alatt is több a gond

Több komplikáció alakul ki a terhesség alatt, ha fiút vár az anya, a koraszülés veszélye pedig ilyen esetben hetven százalékkal magasabb egy izraeli kutatás szerint.

Összesen 64 ezer terhességet vizsgált az izraeli Beilinson kórház 1996 és 2006 között végzett kutatása. Az esetek nagyjából felében fiút, másik felében lányt várt az anya.

A vizsgálat kimutatta, hogy a fiúmagzatok esetében 70 százalékkal volt magasabb a koraszülés veszélye, a korábban született kisfiúkat átlagosan hosszabb ideig kezelték a kórházban, mint a kislányokat.

A fiúk esetében a császármetszés esélye 10 százalékkal, a vákuum vagy fogó segítségével való szülés kockázata 50 százalékkal volt magasabb, mint a lányt váró anyáknál. A tanulmány készítői rámutattak arra: a fiúk legtöbbször súlyosabbak és hosszabbak is a lány babáknál. Ez lehet az oka annak is, hogy a fiúk válla gyakrabban akad be a szülés alatt.

A vizsgálat nem mutatott ki jelentősebb eltérést a nemek között az újszülöttek egészségi állapotában. A lánymagzatok viszont gyakrabban voltak farfekvésesek.

Marek Gelezerman professzor szerint nincs egyértelmű magyarázat a vizsgálat eredményeire, a magyarázatok egyike azonban az Y kromoszómával hozza összefüggésbe az eredményeket. „Ma már tudjuk, hogy orvosi szempontból a férfi nem a gyengébb... A férfiak rövidebb ideig élnek, és többször betegednek meg” – nyilatkozta a szakember a Háárec című napilapnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/terhesseg-komplikacio-koraszules