Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Tiamin, az első számú B-vitamin

A tiamin néven is ismert B1-vitamin a szénhidrátok, zsírok és alkoholok lebontásához, átalakításához, valamint a szívizom- és idegsejtek megfelelő működéséhez szükséges vitamin. Hiánya súlyos esetben beriberit okoz, mely szerencsére a fejlett országokban már ritka betegség.

A tiamin vízben oldódó vitamin, az anyagcserében fontos szerepet játszó B-komplex vitaminok egyike. A tiaminból nagyon kevés raktározódik el a szervezetben, a készletek 14 nap alatt lemerülnek. A megfelelő felszívódás érdekében folsavval és magnéziummal együtt kell szedni.

Mire jó a B1 vitamin?

A vitamin a tiamin-pirofoszfát, egy koenzim formájában aktív. A koenzimek fontos szerepet játszanak az enzimek működésében, segítenek a sejtek speciális reakcióinak katalizálásában. A tiamin-pirofoszfát a szénhidrát-anyagcserében vesz részt: kulcsszerepet játszik a Krebs-ciklusban. Ez egy sejtekben végbemenő összetett folyamat, mely a fehérje, a szénhidrát és a zsír oxidációjának utolsó lépése, és ATP, illetve szén-dioxid formájában termel energiát.

Mennyi B1-vitaminra van szükségünk?

A jelenlegi javasolt mennyiség napi 1,2 mg felnőtt férfiaknak, és 1,1 mg a felnőtt nőknek. A szoptató anyáknak 1,5 mg B1-vitaminra van szükségük naponta.

Forrásai

Habár a tiamin jelen van  egy sor élelmiszerben, a legtöbb csak kis mennyiséget tartalmaz ebből a létfontosságú vitaminból. Legjobb forrása az élesztő, az élesztőkivonat és a máj. A legtöbben gabonakészítményekből jutunk hozzá, ezért jó tudni, hogy a teljes kiőrlésű búza és a többi finomítatlan gabonatermék több tiamint tartalmaz, mint a finomított készítmények. A borsó, a krumpli, a narancs, a tojássárgája és a legtöbb reggelizőpehely is jelentős tiaminforrásnak számítanak.

A tiamin viszonylag érzékeny vitamin, a főzés könnyedén károsítja, a mélyhűtést azonban jól tűri. A főzés károsító hatása függ az időtartamtól, a hőfoktól és a felhasznált víz mennyiségétől. A vízben főzés helyett inkább gőzöljük az ételt. A halban és kagylóban található bizonyos enzimek megsemmisíthetik a tiamint.

A tiaminhiány jelei

Ha nem veszünk magunkhoz elegendő tiamin, hiányállapot alakulhat ki. Ezt más tényezők, mint például a nagymértékű alkoholfogyasztás, vagy a tiamin felszívódásának zavarához vezető folsavhiány is okozhatja. A tiaminhiány legfontosabb jelei a fogyás, a szív és az idegrendszer működési zavara. Súlyos esetben a vitamin hiánya a beriberi nevű betegséget is okozhatja, mely igen gyakori a harmadik világban, ahol a fő élelemforrás a hántolt rizs, és az emberek nyers halat is fogyasztanak.

A hiányállapot korai tünetei: kimerültség, ingerlékenység, memória- és alvászavarok, mellkasi fájdalmak, étvágycsökkenés, hasi diszkomfort és székrekedés. Később a beriberi száraz vagy nedves formája jelenik meg. A száraz beriberi esetében a lábujjak zsibbadnak, égő érzés keletkezik a lábban, lábikragörcs és lábfájdalmak jelentkeznek.

Az agyat is érintő beriberi (Wernicke-Korsakoff szindróma) akkor jelentkezik, mikor a krónikus hiányállapotot egy akut, súlyos hiány tetéz. A korai fázis a Korsakoff-szindróma, melynek tünetei a zavartságtól a kómáig terjedhetnek. A Wernicke-enkefalopátia a betegség második szakasza, akkor alakul ki, ha az agyat érintő beriberi kezeletlenül marad. Ekkor csökken az agy vérellátása, először kómába esik a beteg, majd végül meghal.

A keringési rendszer beriberi megbetegedése (nedves beriberi) kétféle lehet. Az egyik típusnál szapora lesz a szívverés, a beteg izzad, bőre felforrósodik. A betegség előrehaladtával szívelváltozások jelennek meg. A második típus a Shoshin-betegség, mely igen ritka. A tünetek igen hirtelen jelennek meg, napok, sőt órák alatt a keringés teljes összeomlásához vezethet.

Túladagolás

Habár a vízben oldódó vitaminokból a felesleg a vizelettel kiválasztódik, a nagymértékű – a napi ajánlott mennyiség 100-szorosa – túladagolás mérgezéshez vezethet. A túl sok tiamin bénítja a légzőszervrendszert , mely nehézlégzéshez, általános gyengeséghez, szapora pulzushoz, fejfájáshoz, ingerlékenységhez vezethet. Extrém esetben a túladagolás halálos lehet. Túl sok B1-vitamin fogyasztása a többi B-vitamin szervezetből való kiürülését eredményezheti.

Új kutatási eredmények

A B1-vitamin kiegészítők segítségével megelőzhető vagy késleltethető az Alzheimer-kór megjelenése. Segít azokon is, akik az idegrendszer más megbetegedéseiben szenvednek, mint pl. szklerózis multiplex, depresszió, szorongásos zavarok és ideggyulladás.

Előzetes állatkísérletek azt sejtetik, hogy a B1-vitamin egy speciális formája megelőzi azt az idegkárosodást, mely gyakori a cukorbetegek körében. Ez az elváltozás vakságot, veseelégtelenséget és szívinfarktust okozhat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/b1-vitamin-tiamin