Az utóbbi 150 év tudományos bizonyítékainak vizsgálata után kiderült, hogy a fluoridos fogkrémek elterjedése, a javuló orális higiénia, valamint az egészségügyi oktatási programok az étkezési szokásoknál jelentősebb tényezőt jelentenek a fogszuvasodás kialakulásának és leküzdésének szempontjából.
„Manapság, ha a fogszuvasodásról beszélünk, nem elég csupán az étkezési szokásokat figyelembe venni – nyilatkozta Monty Duggal professzor, a Leeds Fogorvosi Intézet vezető orvosa. – A fluoridos fogkrémek megváltoztathatják bizonyos ételek fogakra gyakorolt hatását, a javuló orális higiéniai gyakorlatok pedig további tényezőt jelentenek.”
A kutató szerint az, hogy mit eszünk, és mennyire vigyázunk fogaink épségére, egyaránt fontos, a két dolgot nem lehet szétválasztani egymástól.
A fogorvosi oktató programoknak hála, az emberek manapság már tisztában vannak vele, hogy a fogszuvasodás elkerülésének legjobb módja a rendszeres fogmosás. Emiatt a fogszuvasodások száma az utóbbi 20 évben drámaian visszaesett.