Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Újabb arcátültetést hajtottak végre

Sikeres arcátültetést hajtottak végre francia orvosok egy 28 éves férfin; a lövés által megsebesült beteg 15 órás műtéten esett át, orvosai szerint jól van.

Arca mellett állkapcsát is helyre kellett állítani, de már ébren van, és jól érzi magát – számolt be a beavatkozás után Laurent Lantieri professzor, egy Párizshoz közeli klinika orvosa. Lantieri már 2007 januárjában is végzett hasonló műtétet, akkor egy veleszületett daganatos rendellenességben szenvedő 29 éves német férfit operált meg.

A mostani műtét sikerességét azonban még korai lenne megítélni. A páciens eddig csak egy kanül segítségével tudott táplálkozni, mivel az agyaggalamb-lövészet során elszenvedett balesetet követően nem tudta sem kinyitni, sem pedig becsukni a száját, annyira roncsolódtak a szájizmai.

A créteili Henri Mondor klinikán végrehajtott arcátültetés az ötödik a világon, és a harmadik Franciaországban. Az első ilyen jellegű beavatkozást 2005-ben végezték el Isabelle Dinoire francia betegen. A nőt arcát saját kutyája marcangolta szét. A műtét során egy agyhalott szervdonor orrát, száját és állrészét kapta meg. Az operáció után 10 hónnappal már be tudta csukni a száját, másfél év után pedig újra rendesen tudott nevetni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ujabb-arcatultetes