Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Amputáltatta a lábát, mert utálta

Egy három gyermekes ausztrál apa régi vágya teljesült: megszabadult 25 éve „gyűlölt” jobb lábától. Célja eléréséhez a férfi hat órán át száraz jeges vödörbe tartotta a lábát, így a sydney-i kórház sebészei kénytelenek voltak térdtől lefelé amputálni azt.

„Utálok állandóan hazudni, és csak azt akarom, hogy az emberek elhiggyék, nem vagyok őrült” – közölte a 29 éves David Openshaw első televíziós interjújában.

A férfi állítása szerint egy ritka neurológiai betegségben szenved, amelyet a testi integritás identitászavarának (Body Integrity Identity Disorder, BIID), vagy apotemnofíliának neveznek. A kórképre az jellemző, hogy a benne szenvedők leküzdhetetlen vágyat éreznek egy – amúgy egészséges – végtag elvesztésére vagy a paraplégiára (deréktól lefelé való lebénulásra).

Opensaw, aki most mankóval közlekedik, bevallotta, hogy négyéves kora óta vannak vegyes érzelmei a jobb lábával kapcsolatban. Mikor tudomást szerzett a BIID szindróma létezéséről, „abszolút gyönyörűséget” érzett. A férfi elmondta, hogy egyedül a jobb lába zavarta őt, nem érez vágyat több végtag elveszítésére, és nem bánta meg, hogy mankók használatára kényszerül.

A paraplégiában szenvedők közül sokan végeznek öncsonkítást, vagy keresnek fel olyan sebészt, aki illegálisan elvégzi számukra az áhított műtétet. A kórházi amputáció eléréséhez mások is alkalmazták már korábban a száraz jeges technikát. Noha világszerte ezrek vélik úgy, hogy e betegségben szenvednek, számos pszichológus nem ismeri el a kórkép létezését.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/paraplegia-amputacio