Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Bravúros agyműtét Szegeden

Magyarországon egyedülálló, de a világon is ritka agyműtétet hajtottak végre a szegedi idegsebészeti klinikán egy fiatal pitvarosi nőn; Brigittáról epilepsziás rohama után derült ki, hogy agydaganata van – írta csütörtöki számában a Délmagyarország című napilap.

A háromórás műtétet a hattagú orvos-csoport múlt csütörtökön hajtotta végre – mondta el a lapnak Barzó Pál, a szegedi neurológiai klinika vezetője.

A forradalmi módszer lényege, hogy négy olyan technológiát kombinálnak egymással, amit itthon eddig csak külön-külön alkalmaztak. A műtét előtt egy funkcionális MR-vizsgálattal és úgynevezett traktográfiával felmérik az agyi beszéd- és mozgatóközpontokat, illetve az onnan eredő idegpályákat, hogy elemezhessék azok elhelyezkedését a daganathoz képest.

A harmadik kellék a háromdimenziós neuronavigációs rendszer. Ez az MR-állóképekből egy háromdimenziós rekonstrukciót készít, ami a műtét közben folyamatosan láthatóvá teszi, meddig és hogyan metszhet a sebész. Így a daganatot ki tudja venni, de a feltérképezett fontos idegpályákban nem okoz kárt. Eddig itthon ezt a 3D-s rendszert senkinek nem sikerült összekapcsolnia a másik két vizsgálattal, ezért az idegsebészek a műtét előtt készült állóképekből voltak kénytelenek dolgozni.

Hogy a daganat eltávolítása teljesen biztonságos legyen, a műtétet éber állapotban végzik, ez a negyedik elem. A beteget folyamatosan kérdezgetik, és mozgattatják vele végtagjait, miközben állandóan figyelik a 3D-s navigációs rendszert. A „high tech” eljárások együttes alkalmazásával az agydaganat eltávolítása a legnagyobb biztonsággal végezhető el – írta a lap.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/bravuros-agymutet