Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Még egy betegség, amire jó lehet az aszpirin

Az aszpirin nem csak fájdalomcsillapító, de véralvadásgátló hatással is bír. Kutatások szerint perifériás érbetegség, vagyis végtagi érszűkület esetén ritkábban fordul elő stroke (agyvérzés), bár a gyógyszer szívrohamot és halálozást csökkentő hatására egyelőre nincs elegendő bizonyíték.

A megállapítást a témában végzett eddigi kutatások metaanalízise alapján tették kutatók. Dr. Mori J. Krantz, a Colorado Egyetem docense szerint az érszűkülettel kapcsolatos kutatásokon belül a végtagi érszűkület mellőzött területnek számít. Így van ez az aszpirin érszűkületre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányokkal is: a kutató és kollégái mindössze 18 ilyen közleményt találtak a végtagi érszűkülettel kapcsolatban, és ebből 15 már több mint 10 évvel ezelőtt készült.

A tanulmányok eredményei szerint az aszpirin 12 százalékkal csökkentette a szív-érrendszeri események előfordulását, ez azonban statisztikailag nem szignifikáns eredmény. A szívroham és a halálozás tekintetében nem történt jelentős változás, a nem végzetes stroke előfordulása azonban 34 százalékkal csökkent.

„A tény, hogy nem derült fény statisztikailag jelentős csökkenésre, azzal függ össze, hogy a vizsgálatokban kevesen vettek részt” – magyarázta Dr. Mary McGrae McDermott, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának professzora, az eredményeket ismertető cikkhez írt szerkesztőségi kommentár társszerzője.

McDermott szerint „érelmeszesedés esetén szükség van alvadásgátló kezelésre és az aszpirin biztosan a legolcsóbb ilyen kezelés perifériás érbetegség esetén”. Az alvadásgátló kezelésre azért van szükség, hogy megakadályozzák a vérrögök képződését, melyek később elzárhatják az ereket, például stroke-ot okozva.

Jelenleg folyamatban van egy, az aszpirin és a perifériás érbetegség kapcsolatát vizsgáló nagyszabású tanulmány, az eredmények augusztus végére várhatók. Addig is a szakértők azt javasolják, minden orvos kezelje úgy a betegét, ahogyan eddig, a betegeknek az egészségügyi szolgáltatókkal kell egyeztetni az alvadásgátló kezelésről.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/periferias-erbetegseg-erszukulet-aszpirin