Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Náthavírussal gyógyítanák a rákot

Ártalmatlan náthavírust felhasználva brit kutatóknak sikerült ráksejteket elpusztítani kísérleti egerekben úgy, hogy közben az állatok mája nem károsodott.

Az új módszerrel kezelt egerek 20 százaléka meggyógyult, a többi pedig kétszer hosszabb ideig élt, mint a kezeletlen egerek – közölte Ryan Cawood, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók módosított adenovírust használtak, amely megtartotta fertőzőképességét, azaz be tudott hatolni a sejtekbe, de szaporodásának helye szabályozhatóvá vált. Utóbbi képességet a kutatók úgy használták ki, hogy a vírus a daganatban szaporodjon, a májban – amelyben károsodást okozhatna – viszont ne.

A rák vírusterápiája már korábbi kutatásokban is felmerült, ám a többi, egészséges sejt védelmére nem született eddig megoldás. Az oxfordi csoport úgy hidalta át ezt a problémát, hogy érzékennyé tette a vírust olyan molekulákra, amelyek csak a májban találhatók.

Az emberi kísérleteket legkorábban két év múlva kezdhetik meg, mert a módszer biztonságosságát még tesztelik.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/rak-nathavirus