Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A férfiakat jobban fenyegeti a rák, mint a nőket

Nagy különbségek vannak a két nem rákos megbetegedési és halálozási rátája között Nagy-Britanniában. Egészségügyi szakértők úgy vélik, ennek oka abban rejlik, hogy a férfiak vonakodnak életmódjuk egészségesebbé tételétől és az orvosi vizsgálatoktól.

A mindkét nemet érintő ráktípusok esetében a férfiak 60 százalékkal nagyobb eséllyel betegszenek meg és 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg – állapította meg a brit Nemzeti Rákkutatási Hálózat (NCIN) és a Cancer Research UK elnevezésű szervezetek tanulmánya.

Ezeknél a ráktípusoknál nincs ismert biológiai oka a nemek közti eltérésnek. A szakértők úgy vélik, a különbséget az okozza, hogy a nők jobban figyelnek magukra. Ezért szorgalmazzák, hogy hívják fel a férfiak figyelmét arra, milyen kockázatot vállalnak egészségük elhanyagolásával.

Minden ráktípust figyelembe véve az 2006-os és 2007-es évek rákbetegségekre vonatkozó brit adatok alapján a férfiak 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban, a betegség megjelenésének kockázata pedig 16 százalékkal nagyobb, mint a nőknél.

A további elemzéseknél az átlagadatokból kihagyták a kizárólag vagy nagyobb részt csak az egyik nemet érintő ráktípusokat, például a mellrákot és a dohányzással összefüggésbe hozható tüdőrákot. Az utóbbit azért, mert a férfiak nagyobb hányada dohányos, ami az összehasonlítást is meghamisította volna. Mint David Forman, az NCIN munkatársa elmondta, a férfiakat érintő negatív tendencia alól egyetlen kivételt találtak, a melanoma nevű bőrrákot.

„A férfiak híresek makacsságukról és arról, hogy nem olyan egészségtudatosak, mint a nők” – adott magyarázatot az eltérés lehetséges okaira Forman.

Alan White, a leeds-i Metropolitan Egyetemnek a férfiak egészségügyével foglalkozó professzora elmondta: a férfiak általában kevésbé vannak tudatában annak, hogy idejében felismerve gyógyítható a rák, mint ahogy annak is, hogy a dohányzás, a hasi elhízás, a sok alkohol, a rossz étrend növeli a rákos halálozás kockázatát.

A szakértők mindazonáltal hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség annak megállapítására, mi okozza pontosan a tanulmányban megállapított nemek közti különbséget.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/rak-ferfiak-nok