Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Mobiltelefonnal is diagnosztizálható a tbc

Elsősorban az egészségügyi létesítményektől távolabb fekvő vidéki körzetek, illetve harmadik világbeli, gyengébben ellátott térségek orvosait, betegeit segítheti az a mobiltelefonra szerelhető, olcsó, de korszerű mikroszkóp, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztettek ki Berkeleyben.

A legújabb okostelefon-kiegészítő speciális fluoreszkáló képalkotó eljárással képes olyan betegségek kórokozóinak a kimutatására, mint a tuberkolózis (tbc) vagy a malária. A Cellscope nevet kapott eszközzel felszerelt mobiltelefon alkalmas a vér- és köpetminták egyszerű elemzésére, illetve a minták továbbítására alaposabb analízis céljából.

Az okostelefonra egy különleges pánt segítségével felerősíthető, csőszerű kiegészítő ugyanolyan elvek szerint működik, mint egy hagyományos mikroszkóp: számos lencse segítségével nagyítja fel a mikroszkopikus metszeten vizsgált vér- és köpetmintákat. A vizsgálathoz szükséges fényforrást beépítették az eszközbe, akárcsak a megvilágított mintán található baktériumokat azonosító automatikus szoftvert. A képet továbbítani lehet a készüléken felhívott orvosokhoz a diagnózis gyors megállapítása érdekében.

Aydogan Ozcan, a projekt egyik vezetője elmondta a fejlesztésről hírt adó Technology Review munkatársának, hogy a módszer értékes segítséget jelenthet a világ minden olyan pontján, ahol nem megfelelő vagy távoli az egészségügyi infrastruktúra. A szakember és munkatársai most az eszköz tökéletesítésén dolgoznak: a külön objektívek nélküli mobiltelefonos változatot szeretnék létrehozni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mobiltelefon-mikroszkop