Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Kitűnő őssejtforrás a zsírleszívás végterméke

Új őssejtforrás lehet a zsírleszívás amúgy hasznavehetetlen „végterméke” egy amerikai eljárásnak köszönhetően. A leszívott zsírból kinyert sejteket gének segítségével veszik rá arra, hogy őssejtekké váljanak.

A Stanford Egyetem kutatói szerint a zsírleszívás során eltávolított zsírlerakódásban lévő éretlen zsírsejteket könnyű átalakítani úgynevezett indukált pluripotens őssejtekké (IPS), amelyek tulajdonságaikban a magzati őssejtekhez hasonlítanak.

Az IPS-sejteket gének segítségével állítják elő. Az eljárás révén a sejtek „időutazást tesznek a múltba”, azaz visszatérnek a fejlődésük korábbi szakaszába. Ily módon kevésbé érett, viszont sokkal alkalmazkodóbb sejteket nyernek, amelyek a továbbiakban könnyűszerrel átalakulnak csont-, szívizom- és ideg-, vagy bármilyen más sejtté – számoltak be a kaliforniai kutatók az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában.

„Ezek a zsírsejtek még nem jutottak oly messze a differenciálódás, vagyis a fejlődés folyamatában, amely során kialakulnak az adott szövet sejtjeire jellemző alaki- és működésbeli különbségek. Ennek köszönhetően a zsírsejteket könnyebb visszavinni a fejlődésük korábbi szakaszába, mint a bőrsejteket” – magyarázta a kísérleteket irányító Ning Sun, a Stanford Egyetem kutatója. Az IPS-sejteket általában bőrsejtekből állítják elő.

A kutatásban szintén részt vett Joseph Wu szerint ismertetése szerint az új módszer nemcsak azt teszi lehetővé, hogy nagyobb mennyiségben állítsanak elő őssejteket, hanem azt is, hogy ezeket hatékonyabban és gyorsabban tudják átprogramozni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/zsirleszivas-ossejtek