Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Önt is átverik a cigisdobozok?

Egy nemrég végzett felmérés szerint a cigarettásdobozokon található jelzések sokszor félrevezetik a dohányosokat, és hamis képzetet keltenek bennük.

A Nottingham Egyetem felmérésben résztvevő dohányosok minden esetben azt hitték, hogy a nekik mutatott világosabb színű dobozokban található cigaretták kevésbé károsak az egészségre, mint a sötétebb színűek. A megkérdezettek 50 százaléka úgy vélte, hogy a „lágy” vagy „light” jelzéssel ellátott cigarettáknak alacsonyabb a kátránytartalma, mint a többi dohányterméknek. 53 százalékuk szerint az aranyszínű termékek kevésbé veszélyesek, mint a hagyományos pirosak, és 31 százalék szerint könnyebb is leszokni ezekről.

A jelzés nélküli cigaretták esetében ezek a pozitív előítéletek nem jelentkeztek. Az Európai Unióban 2002 óta tilos olyan jelzéseket elhelyezni a cigarettákon, amelyek arra utalnak, hogy azok kevésbé veszélyesek (pl: alacsony kátránytartalom, light, enyhe).

„Az igazság az, hogy mindegyik cigaretta egyaránt káros az egészségre, függetlenül attól, hogy milyen színű a csomagolása, vagy milyen jelzés található rajta” – nyilatkozta David Hammond professzor, a Waterloo Egyetem munkatársa. Ezekkel a módszerekkel a dohánygyárak csak megpróbálják félrevezetni a dohányosokat, és úgy tűnik sikerrel.”

Deborah Arnott, az Action on Smoking and Health nevű szervezet elnöke szerint a legjobb megoldás az lenne, ha minden dohányterméket egyszínű, megkülönböztető jelzések nélküli csomagolásban árulnának, a dohánygyártók szerint így azonban nem tudnának megfelelő információt szolgáltatni a vevőknek a termékeikről.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/cigarettasdoboz