Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Halálreceptor segíti az agydaganat gyógyítását

A rosszindulatú agydaganatok gyakran nem reagálnak a sokat ígérő új kemoterápiás szerekre, egy fehérje segítségével azonban kideríthető lehet, hogy a daganattal szemben előreláthatóan hatásos lesz-e a kemoterápiára.

Az agydaganatok esetében alkalmazott kemoterápiás szerek a daganat sejtfelületén található fehérjéhez kapcsolódva képesek elpusztítani a rákos sejteket. Wolf Müller heidelbergi neuropatológus csapatával kimutatta, hogy bizonyos agydaganatok, az astrocytomák képesek hatástalanítani a kulcsfontosságú fehérjét, a sejt úgynevezett „halálreceptorát”. Az érintetlen halálreceptor ezért markerként jelezheti, hogy a terápiának van-e esélye.

Sejteken végzett laboratóriumi kísérletek során a kutatóknak már sikerült újra üzemképessé tenniük a hatástalanított receptort, a rákos sejtek pedig ezt követően újra reagáltak a gyógykezelésre, és elhaltak – írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A tumormarkerek felfedezése egyelőre nem jelent közvetlen megoldást az agydaganatok gyógyításához, azonban ismeretük útmutató lehet új terápiák kifejlesztéséhez, amelyek végső célja egyes gének manipulációja oly módon, hogy azok maguk végezzék el a receptor „javítását”.

Az már most kideríthető, hogy a daganaton belül érintetlen-e a fontos receptor, ezért a betegek a kutatók szerint ezt követően jó eséllyel profitálhatnak egy kemoterápiás kezelésből.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/agydaganat-receptor-kemoterapia