Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Felülfertőződés miatt halnak meg az új influenzások

Tízből három embernek, aki meghalt az új típusú influenza miatt, baktériumfertőzése is volt – közölték amerikai egészségügyi tisztviselők. A szakemberek szerint a súlyosan beteg influenzásoknál az orvosok elnézhetik az újabb fertőzés felbukkanását.

Az új influenza 77 áldozatának 29 százalékánál bakteriális felülfertőződést állapítottak meg az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központja (CDC) munkatársai. A fertőzést okozó baktériumok fele Streptococcus pneumoniae volt, amely oltással megelőzhető.

A H1N1 továbbra sem okoz nagyobb arányban halált, mint a szezonális influenza, de fiatalabb korosztályokat érint inkább, és összességében több embert fertőzhet meg, mert senkinek nem alakulhatott ki korábban immunitása vele szemben. Az idő hidegebbre fordulásával és az iskolák kinyitásával szaporodtak a megbetegedések – jelezte a CDC.

A korábbi világjárványoknál is sok beteg halt meg Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae és Staphylococcus aureus fertőzés miatt kialakult tüdőgyulladás következtében.

Matthew Moore járványügyi szakember, a CDC munkatársa azt ajánlja, hogy a H1N1 elleni vakcina beadásakor a szövődményeknek jobban kitett, emelkedett kockázati csoportba tartozó emberek beszéljék meg a pneumococcus elleni oltást is.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/uj-influenza-felulfertozodes