A csokoládé és a víz fogyasztásának fájdalomra gyakorolt hatását vizsgálta patkányokon Peggy Mason és Hayley Foo, a Chicago Egyetem munkatársai. Az állatok a ketrecükben lévő izzólámpa felkapcsolásakor csokoládét vagy vizet kaptak.
A forró lámpa hatására a rágcsálók evés és ivás előtt azonnal elkapták lábukat, ám csokievés vagy vízivás után tompult a fájdalomreakciójuk. Azt is megfigyelték a kutatók, hogy ilyenkor tovább ettek az állatok.
A vizsgálat eredményét azzal magyarázzák, hogy az evés az agynak egy olyan területét ingerli, amely a fájdalom tompításában is szerepet játszik.
Mason szerint ez a mechanizmus előnnyel járt az állatok és az ember számára akkor, amikor szűkében volt az élelem, hiszen amikor eledelhez jutottak, raktároztak is belőle. A mostani bőségben azonban – nagy kalóriatartalmú ételekkel körülvéve – túlevéshez, elhízáshoz vezet a tudattalan válaszreakció.
A fájdalom tompítása ugyanakkor az energiamentes víz hatására is bekövetkezik, ezért Mason ezt javasolja nassolás helyett. „Az evés-ivás fájdalomcsillapító, de nincs szükség ehhez cukorra, a víz is tompítja a fájdalmat” – mondta.