Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Új arc saját testrészekből

Saját testrészeinek felhasználásával sikerült helyreállítani az orvosoknak egy brit férfi arcát, ami szájüregi daganat miatt gyakorlatilag ronccsá vált. A férfi egy évig élt úgy, hogy arcának egy része gyakorlatilag hiányzott, ezért beszélni sem tudott. 

Tim Galleonál 38 évesen diagnosztizáltak szájüregi rákot az orra mögötti területen. A daganatot egy 21 órás műtét során távolították el, amihez fel kellett nyitni a férfi arcát, és az orrából is el kellett távolítani bizonyos részeket.

A beavatkozás szinte teljesen szétzúzta az arcát, de a helyreállításhoz csak a hónapokig tartó, a műtétet követő sugárkezelés után kezdhettek hozzá. Most 16 műtét után, amelyek során csontokat, bőrt és artériákat ültettek az arcába saját testrészeiből, Timnek újra van orra, fogai és állkapcsa is. A diagnózis és a nemrég befejezett rekonstrukciós műtétsorozat között egy egész év telt el, ami alatt Tim egyáltalán nem tudott beszélni.

A férfi saját bevallása szerint a daganat eltávolítása után egy szörnyeteghez hasonlított, majd később annyira feldagadt az arca, hogy már inkább egy kosárlabdára emlékeztetett, mégis, pozitívan állt hozzá a műtétekhez, mivel épp a diagnózissal egy időben derült ki, hogy felesége első gyermeküket várja.

A pénzügyi tanácsadó reméli, sokkal több operációra már nem lesz szükség, mert lassacskán kifut a saját alkatrészeiből, hiszen a rekonstrukciós műtétsorozat során a bordáiból, csípőjéből és a csuklójából is felhasználtak darabokat az arca helyreállításához.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szajuregi-daganat-rekonstrukcios-mutet