Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A férfiak vagy a nők betegebbek?

Nem most fedezte fel az orvostudomány, hogy a férfiak és a nők különbözőképp betegszenek meg – az úgynevezett gendermedicina, vagyis az orvostudomány és a nemek kapcsolatával foglalkozik az a hétvégi berlini kongresszus is, amelynek házigazdája a berlini Charité kórház és kutatóintézet.

Vera Regitz-Zagrosek szívspecialista – aki 2003-ban a kutatóintézetet alapította – a kongresszus kapcsán rámutatott arra, hogy minél fejlettebb az egészségügyi rendszer, illetve minél tovább élnek az emberek, annál nyilvánvalóbbá válnak a szóban forgó különbségek.

Előnyben a nők?

A professzor szerint a kromoszómák, illetve a kapcsolt gének közötti eltérés jelentősen befolyásolja az egyes szervek működését, legyen szó akár a szívműködésről vagy a vérkeringésről, az agyi funkciókról vagy épp az immunrendszerről. Ebből a szempontból előnyösebbek az X-kromoszómák, amelyekből a nők kétszer annyival rendelkeznek, mint a férfiak, azaz a gyengébb nem képviselői a kromoszómák terén erősebb „támasszal” rendelkeznek.

„A hormonok szerepét például még egyáltalán nem értettük meg eléggé” – fűzte hozzá, utalva ugyanakkor arra, hogy az életkor növekedésével párhuzamosan a hormonok szerinti különbség mind csekélyebb  szerepet kap, növekszik viszont a kromoszómák közötti különbség szerepe.

Regitz-Zagrosek elmondta, hogy az utóbbi időben egyre többször találják szembe magukat a szívizom-megbetegedés egy különleges megjelenési formájával, amely tíz közül kilenc esetben a nőket érinti. A kiváltó okot elsősorban a pszichikai stressz jelenti, a betegséget azonban alaposan vizsgálni kell. Mint ahogy általánosságban a szívműködés gyengeségének különböző formáit is, amelyek a nőket és a férfiakat különbözőképp érinthetik.

A hozzáállás is különböző

Az igazgató rámutatott arra is, hogy a nők és a férfiak eltérő módon fogják fel, illetve „kezelik” saját betegségüket. Köztudomású, hogy az utóbbiak gyakrabban és korábban panaszkodnak, ezért a terápia az ő esetükben előbb megkezdődhet.

Problémát jelent az is, hogy a különböző gyógyszerkísérleteket is hím egerekkel végzik, továbbá, hogy azok klinikai kipróbálásakor is a legtöbb résztvevő férfi. Ezért nem megfelelőek az ismeretek arra vonatkozóan, hogy a nők számára milyen a megfelelő gyógyszeradagolás, mint ahogy arra vonatkozóan sem, hogy melyek azok  az alapanyagok, amelyek különösen kedvezően hatnak az ő esetükben.

Azt azonban a leghatározottabban cáfolta, hogy a gendermedicina csak a nők iránt érdeklődne. „Vizsgálnunk kell azt is, hogy melyek azok a betegségek, amelyek elsősorban a férfiakat veszélyeztetik, és milyen korban” – fogalmazott az igazgató, utalva egyebek között arra a még megválaszolatlan kérdésre: miért van az, hogy a fiatal sportolók hirtelen szívhalála szinte kizárólag a férfiakat érinti. Vagy, hogy miért nehezebb a depresszió felismerése a férfiak esetében – fűzte hozzá, hangsúlyozva: „Egyformán törődünk mind a két nemmel.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/gendermedicina