Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A szívroham egyre inkább a nők betegsége

Régen sokkal több férfi került szívroham miatt kórházba, mint nő, de ma már ez az arány megfordulóban van. A gyengébb nem tagjainak annyi előnyük van, hogy jobban gyógyulnak szívroham után, mint a férfiak.

Az Egyesült Államokban 1988 és 1994 között a szívinfarktus sokkal gyakoribb volt a férfiak körében, mint a nőknél. Ez a különbség alaposan csökkent: az amerikai férfiak az utolsó öt évben ritkábban kapnak szívrohamot, viszont egyre több nő érintett.

A tények cáfolják azt a közhitet, hogy a női nemi hormonok a változás kora előtt védik a nőket a koszorúér-betegség ellen. Ez bizonyos mértékben igaz, de a  szív- és érrendszeri betegségre vonatkozó kockázati tényezők sokkal nagyobb mértékben befolyásolják korunkban a nők életét, mint a férfiakét.

Egy 1994-2006 közötti adatokat feldolgozó tanulmány szerint az 55 év alatti korcsoportban a a nők háromszor jobb eséllyel tudták túlélni a szívrohamot, mint az erősebb nem tagjai. Az idősebbeknél ilyen különbség már nem volt.

Sok országban, például nálunk is, a nők fiatal korosztálya, vezetői pozícióba kerülve olyan életstílust vesz fel, ami korábban a férfi vezetőkre volt jellemző: több a munkahelyi stressz és ma már több fiatal nő dohányzik, mint férfi.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban megjelent két tanulmányt bevezető cikk hangsúlyozza, hogy az eredmények alapján a kockázati tényezőkre – dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség – vonatkozó fokozott megelőzés elmulasztása „teljességgel megengedhetetlen”.

A szerzők felhívják a figyelmet a Szív Világszövetség nemzetközi mozgalmára, melynek lényege, hogy mindenki megértse: a nők szíve a koszorúér-betegség szempontjából ugyanolyan mértékben veszélyeztetett, mint a férfiaké. A világszerte terjedő mozgalom jelképe elegáns, piros női ruha és jelszava: „Ez nem piros ruha. Ez riadó.” A világméretű program hazai gazdája a Magyar Nemzeti Szívalapítvány.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szivroham-nok