A Paviai Egyetem kutatói alkoholmentes vörösborokkal folytatott vizsgálataik alapján állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodást gátló hatású alkohol védi a fogakat a baktériumoktól.
Gabriella Gazzani professzor és munkatársai úgynevezett vákuum-koncentráció technikával vonták ki az alkoholt a borokból. Ezek után Streptococcus mutans baktériumokból készítettek tenyészeteket. A cukron élő, zománckárosodást okozó baktérium előszeretettel keveredik laboratóriumban a nyállal, és könnyen megtapad a nyállal bevont kihúzott fogakon, valamint a nyállal bevont kalcium-kerámia gyöngyökön. Az alkoholmentes vörösbor azonban ezt megakadályozta.
A kutatók kiderítették, hogy a vörösbor fogvédő hatásáért a proantocianidinek, a korábban antioxidáns hatásukról ismert természetes flavonoidok a felelősek. E vegyületek számos ehető növényben, így az almában, a fahéjban, a kókuszban és a teában is megtalálhatók.
A vörösbor fogyasztása sajnos önmagában mégsem feltétlenül segít, ugyanis a benne található savak és cukrok még elő is segíthetik a fogszuvasodást. A kutatók szerint fogászati szempontból szerencsésebb a vörösbor megfelelő komponenseit izolálni, és a száj egészségére gyakorolt hatásaikat önállóan tanulmányozni.
A kanadai Quebecben található Laval Egyetem kutatói a vörösborban található polifenolokról derítették ki, hogy segítik az ínyben a bakteriális fertőzésre kialakuló immunválasz szabályozását.