Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Alacsonyabb nálunk a várható élettartam, mint lehetne

A viszonylagos jólét és az egészségügyi ráfordítások ellenére az Egyesült Államok mellett Magyarországon és Dániában is alacsonyabb a várható élettartam, mint az várható lenne – derült ki egy vizsgálatból.

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az egészségügyi tendenciákat vizsgálta 30 fejlett tagországában. A szervezet szerint 2007-ben 78,1 év volt a várható élettartam az Egyesült Államokban, holott éves átlagban 7290 dollárt (több mint egymillió háromszázezer forintot) költöttek személyenként az egészségügyi ellátásra. (Összehasonlításként: Magyarországon ez az összeg 1288 dollár volt – kevesebb, mint 240 ezer forint.) Eközben a várható élettartamban szorosan mögötte járó Csehország, Lengyelország és Mexikó fejenként ennek töredékét fordította az egészségügyre.

„Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a várható élettartamot tekintve az USA nem tudja kamatoztatni azt, amit az egészségügyre költ” – fogalmazott a jelentés egyik szerzője, Gaetan Lafortune. Rámutatott arra is, hogy „a várható élettartamot csak részben befolyásolja egy ország egészségügyi rendszerének működése”; az ezen kívülálló faktorok – például hogy egy országban nagyobb arányban halnak meg az elhízottság, illetve erőszakos cselekmények miatt az emberek – nagyobb szerepet játszanak a várható élettartamban, mint az egészségügyi kiadások.

A tanulmány ugyanakkor megállapította, hogy a japánok és a spanyolok átlagosan tovább élnek, mint az gazdasági helyzetükből, illetve az egészségügyi kiadásaikból következne. A születéskor várható élettartam több mint 10 évvel nőtt 1960 óta az OECD országokban, miközben jelentősen csökkent a halálozási ráta.

Az Egyesült Államoknak a csecsemőhalandóság szempontjából is rosszul áll a szénája más gazdag országokhoz képest. Az Amerikában 2007-ben számolt ezer élveszületésre eső 6,7 halálozás jóval meghaladja a 3,9-es OECD átlagot. Csupán Mexikóban és Törökországban volt magasabb a csecsemőhalandóság. Az összehasonlítás alapján Luxemburgban volt a legjobb a helyzet, ahol ezer élveszületésre 1,8 halálozás jutott két éve.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/varhato-elettartam-oecd