Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Nem gyógyítható őssejtekkel az Alzheimer-kór

Az őssejtek terápiás célú felhasználását nagy remények övezik, többek között az Alzheimer-kór esetén várnak tőle sokat. Egy neves őssejtkutató szerint azonban a szellemi leépüléssel járó betegség gyógyítása nem lehetséges ily módon.

"Nem tudom elképzelni, hogy a betegséget sejtterápiával befolyásolni lehet. Ez vágyálom" – mondta Rudolf Jaenisch német őssejtkutató, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Whitehead Intézetének munkatársa a Der Tagesspiegel című lapnak adott interjújában.

Ennek ellenére úgy véli, az őssejtek fontos szerepet játszanak a betegség elleni harcban. "Az őssejtekkel sokkal jobban vizsgálható az Alzheimer-kór, így fennáll a lehetősége, hogy megfelelő gyógyszert találnak a betegségre" – magyarázta.

Jaenisch szerint valószínűleg elsőként a csontvelőbetegségeket kezelik majd rutinszerűen őssejtekkel. Ezeknél a betegségeknél ugyanis könnyen kicserélhetők a sejtek. Eddig azonban nem sikerült az őssejteket a kívánt sejtekké átalakítani.

"Állatmodellekben viszont a sarlósejtes vérszegénységet már gyógyítani tudtuk" – mondta Jaenisch. Ezen túlmenően még a cukorbetegségnél tartja lehetségesnek az őssejtterápiát a jövőben, ám az időpont jóslására nem vállalkozott. "Azt hiszem, hamarabb, mint gondolnánk, ám az ilyesmit soha nem lehet megjósolni" – tette hozzá.

Jaenisch a világ egyik legelismertebb őssejtkutatója; az idei év elején neki sikerült előállítania őssejteket egy Parkinson-kóros beteg bőrsejtjeiből, majd azokat idegsejtekké alakítani.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ossejtek-alzheimer-kor