Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Egyformán veszélyes a túlsúly és a dohányzás

A dohányzás és a túlsúly köztudottan egészségre ártalmas tényezők, egy vizsgálat szerint pedig pontosan egyforma mértékben: az amerikaiak ugyanannyi egészséges életévet veszítenek a túlsúly, mint a dohányzás miatt.

A Columbia Egyetem és a New York-i City College által végzett járványtani vizsgálat szerint 2008-ban a felnőtt amerikai lakosság kereken tízmillió egészséges életévet veszített a túlsúly, és ugyanennyit a dohányzás miatt.

A vizsgálat 1993 és 2008 között készített interjúkon alapszik, eredményeit Haomiao Jia és Erica I. Lubetkin összegezte tanulmányában. Ebben az időszakban az amerikai lakosság körében 18,5 százalékkal csökkent a dohányosok, ugyanakkor 85 százalékkal növekedett a túlsúlyosok száma. A kutatók szerint e két elkerülhető kockázati tényező közel azonos mértékben csökkenti az életminőséget illetve terheli az amerikai egészségügyi rendszert.

Míg az elhízott emberek elsősorban a betegségek kialakulásának kockázatát növelik, addig a dohányosok az életükkel is fizethetnek szenvedélyükért.

A kutatók számításaikhoz külön mértékegységet, az úgynevezett minőségi tisztaságú életévet (QALY – quality adjusted life year) alkalmaztak. Egy QALY egy, tökéletes egészségben eltöltött életévet jelent.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/tulsuly-dohanyzas