Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Gyógyító hatású lehet a mobiltelefonok sugárzása

A mobiltelefonok sugárzása egy amerikai laboratóriumban egereken végzett kísérlet során megakadályozta az Alzheimer-kór kifejlődését, a már beteg rágcsálóknál pedig enyhítette az agyi fájdalmakat.

Erről a meglepő eredményről számoltak be a dél-floridai Tampa egyetemének orvosai a Journal of Alzheimer Disease című szakfolyóiratban. Mint írták, az egészséges egereknél a sugárzás még javította is az emlékezőképességet, a hatások kiváltóokát azonban gyelőre nem ismerik pontosan.

A vizsgált egerek legtöbbje úgynevezett Alzheimer-modellegér volt, vagyis olyan genetikailag módosított állat, amelynek agyában a betegség tipikus fehérjelerakódásai (béta-amiloid plakkok) keletkeztek. A többi egér normál, génmódosítás nélküli állat volt. Mindkét csoportban egyaránt teszteltek fiatal, valamint öreg egereket, mert a kór az életkor előrehaladtával fejlődik ki.

Az állatokat a ketrecekben egy antenna körül helyezték el, amely a mobiltelefonokra jellemző elektromágneses sugárzást bocsátott ki 918 megahertzes frekvencián naponta kétszer egy órán át, hét-kilenc hónapon keresztül. A 0,25 watt/kilogrammos adag megfelel annak, amely a fülhöz tartott mobiltelefonból az emberi agyra hat.

A fiatal, még nem beteg állatok agyában a kísérlet során nem alakultak ki a béta-amiloid fehérjék. A magatartásteszt kimutatta, hogy kognitív képességeik teljességgel épek maradtak. Az idősebb, már Alzheimer-kórban szenvedő állatok esetében a kutatók megállapították, hogy a több hónapos besugárzás után a teszteken éppolyan jól teljesítettek, mint teljesen egészséges társaik. Agyukban kevesebb lerakódás keletkezett. És ez még nem minden: ha egészséges, genetikailag nem módosított egereket szolgáltattak ki az elektromágneses hullámoknak, az emlékezeti teszteknél ezek jobban teljesítettek, mint a kísérlet előtt.

A Gary Arendash által vezetett kutatócsoport szerint eredményeik az emberek számára is fontosak lehetnek; létrejöhet egy új, hatékony Alzheimer-terápia, ám ehhez további kutatásokra van szükség. Egyelőre csak az bizonyosodott be, hogy az agy hőmérséklete az Alzheimer-kóros egereknél a kísérlet során kis mértékben emelkedett, és a a kutatók feltételezése szerint ez segítette elő a kóros lerakódások feloldódását. Az egészséges egyedek agytevékenységének javulását azzal magyarázzák, hogy a sugárzás serkentette az agysejtek aktivitását.

Arendash hangsúlyozta, hogy embereknél több évet venne igénybe az egereknél több hónapig tartó kísérlet.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mobiltelefon-sugarzas-alzheimer-kor