Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Bőrgyulladás a WC-deszkáról

Sokan félnek attól, hogy a WC-deszkáról valamilyen nemi úton terjedő fertőzést szedhetnek össze, pedig erre igen kicsi az esély. Sokkal nagyobb a rizikója bőrgyulladás kialakulásának, amiért például az ülőke tisztítására szolgáló agresszív tisztítószerek is felelősek.

A farpofákon és a combok hátsó részén kialakult irritáció, bőrgyulladás esetében érdemes a WC-ülőkén keresni az elváltozás okát. A jellemzően gyermekkori probléma ma már leginkább csak a fejletlen országokban ismert, de úgy tűnik, az USA-ban ismét előfordul, fejtörésre késztetve a fiatal gyermekorvosokat, akik eddig nem találkoztak vele. A Johns Hopkins Egyetem gyermekközpontjának orvosai öt eset kapcsán a Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban hívják fel rá a figyelmet.

Dr. Bernard Cohen gyermekbőrgyógyász és munkatársai szerint a bőrgyulladás könnyen felismerhető és helyi hatású szteroidokkal kezelhető, de ha a diagnózis és emiatt a kezelés is késik, a gyulladás rosszabbodhat és fájdalmas viszketést, felesleges szenvedést okozhat a gyerekeknek. A folyamatosan irritált bőr érzékenyebb a fertőzésekre, amiket már antibiotikummal kell kezelni.

Az elváltozást 1927-ben írták le először, és a fa ülődeszkákat, illetve a kezelésükre használt vegyszereket, lakkokat, festékeket okolták a kialakulásáért. A műanyag WC-ülőkék elterjedésével a probléma visszaszorult; mostani megjelenésért leginkább az egzotikus fából készült deszkákat és az erőteljes tisztítószereket okolják.

A bőrgyulladás megelőzéséhez a nyilvános WC-kben használjunk papírülőkét, otthon pedig a fa deszkákat cseréljük ki műanyagra. Az ülőkét és a csészét tisztítsuk naponta, ehhez azonban ne használjunk agresszív tisztítószereket, amelyek gyakran tartalmaznak a bőrt irritáló fenolt vagy formaldehidet, inkább maradjunk az alkoholnál és a hidrogén-peroxidnál, amelyek kevésbé ártanak a bőrnek.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/borgyulladas-wc-uloke