Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Asztmához vezethet a babaúszás

A napjainkban igen népszerű babaúszás ellen hoz fel érvet egy kutatás: eredményei szerint nagyobb az esélyük az asztma és más légzőszervi betegségek kialakulására azoknak a gyerekeknek, akik két éves koruk előtt úszni járnak.  

A kutatás során 430 belga kisgyereket vizsgált meg Dr. Alfred Bernard, a Louvain Katolikus Egyetem vezető kutatója munkatársaival. A családi kórtörténet felmérése mellett folyamatosan figyelemmel kísérték a gyermekek egészségügyi állapotát és testmozgási szokásait.

Az eredmények szerint a rendszeresen úszó gyermekek körében a bronchiolitis (egy gyakori légzőszervi megbetegedés) előfordulása 36 százalék volt, míg a többieknél csak 24 százalék. A bronchiolitisen átesett, úszni járó gyermekek 15 százalékánál alakult ki asztma a későbbiekben, míg azoknál, akik jártak úszni, de a fertőzésen nem estek át, csak 4 százaléknál.

„Ez alapján nagyon valószínű, hogy az uszodák levegőjében lévő klórszármazékok növelik a bronchiolitis kialakulásának esélyét, ami pedig későbbi asztma és más allergiás megbetegedések kialakulásához vezethet” – nyilatkozta Dr. Bernard.

A medencék fertőtlenítésére használt klór az izzadsággal, nyállal és vizelettel keveredve olyan veszélyes anyagokat hozhat létre, amelyek a levegőbe jutva károsítják a légutakat. A veszély különösen azoknál a kisgyermekeknél nagy, akik családjában már előfordult szénanátha vagy más allergia – írják a kutatók a European Respiratory Journalban megjelent tanulmányukban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/babauszas-asztma-bronchiolitis