Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Összefügg az elhízás és a depresszió

A depressziós embereknél nagyobb az elhízás kockázata, ugyanakkor az elhízottak között nagyobb a depresszió veszélye – támasztották alá adatokkal az összefüggést holland kutatók.

A leideni egyetemi orvosi központ munkatársai tizenöt, korábban megjelent, összesen 58 ezer emberre kiterjedt tanulmány adatait elemezték. Megállapították, hogy az elhízás az eredetileg nem depressziós emberek körében 55 százalékkal emelte a betegség megjelenésének kockázatát, ugyanakkor a depresszió a korábban normál testsúlyú embereknél 58 százalékkal növelte az elhízás kockázatát.

Floriana S. Luppino kutatásvezető elmondta, hogy vizsgálatuk célja kifejezetten az összefüggés irányának felmérése volt, nem az egyéni kockázat mértékét vagy annak változását keresték. Az oda-vissza ható kapcsolat csak az elhízás esetében bizonyosodott be, de a kisebb méretű súlyfelesleg, azaz a túlsúly esetében ugyanez nem volt érvényes.

(Túlsúlyosnak azok számítanak, akik BMI-je 25 és 29 között van, a 30 fölötti testtömeg-index pedig elhízást jelent. Számolja ki Ön is a BMI-jét! [0])

A kutatók szerint az alapul vett tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy megállapításaik nagyobb arányban jellemzőek az amerikaiakra, mint az európaiakra – derült ki az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban publikált tanulmányból.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/elhizas-depresszio